Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS cum va fi vremea ziua în care românii își aleg președintele.
Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că astăzi, ziua în care românii își aleg președintele, vremea va fi instabilă în vestul, nordul și centrul țării, cu intensificări ale vântului, averse torențiale și izolat grindină, cantitățile de apă putând ajunge la 20-30 l/m². Temperaturile vor fi mai scăzute decât normalul perioadei, cu maxime între 10 și 18°C în aceste zone.
În sud și sud-est, vremea va fi mai blândă, cu temperaturi de până la 22-23°C, iar în Capitală cerul va fi senin ziua, cu posibile averse spre seară.
„Pe parcursul zilei de astăzi, un element principal ar fi vântul, care va prezenta intensificări în partea de vest, nord și centru a teritoriului, mai exact în Banat, Crișana, Maramureș, în Transilvania, dar și în cea mai mare parte a Moldovei, acolo unde vor fi rafale de 50-70 km/h.
Este de specificat și faptul că, tot în aceste regiuni, vor fi perioade cu vreme instabilă, respectiv averse ce vor avea și caracter torențial. În consecință, vom înregistra și cantități mai importante de apă, 20-30 l/m². Izolat, căderi de grindină.
Iar vântul, care va prezenta intensificări de vânt în aceste regiuni, se va intensifica și pe parcursul ploilor, putând lua aspect de vijelie. Temperaturile vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru această perioadă, tot în aceste regiuni, iar maximele se vor situa între 10-11... 17-18°C”, a precizat Alina Șerban, meteorolog ANM, în exclusivitate pentru DCNews.
„În celelalte regiuni, în partea de sud și sud-est, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, temperaturile vor fi apropiate de un normal al perioadei, maxime de 18-19°C până la 22-23°C. Cele mai mari valori se vor înregistra în extremitatea de sud a teritoriului.
Altfel, cerul este senin la momentul acesta, și va fi multă vreme din zi. Variabil cu unele înnorări spre seară, când vor fi posibile averse și descărcări electrice, dar și intensificări de scurtă durată ale vântului.
În Capitală, astăzi vorbim despre o temperatură maximă în jurul a 22°C, un cer senin pe parcursul zilei. Spre seară, posibil să apară nori și ceva averse. Și aici, vântul va prezenta intensificări, cu viteză de cel mult 40-45km/h”, a mai explicat Alina Șerban pentru DCNews.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de averse şi furtuni, valabilă până duminică seara în 30 de judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei şi la munte.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 18 mai, ora 12:00 - 18 mai, ora 21:00, în zone din judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, vor fi intensificări ale vântului şi vijelii, cu viteze în general de 50- 60 km/h, iar la altitudini mari, de peste 90 km/h. Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15...25 l/mp şi pe arii restrânse, mai ales în zonele montane, de peste 30- 35 l/mp.
De asemenea, ANM a emis, duminică, o informare meteo de precipitaţii moderate cantitativ, lapoviţă şi ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece, până marţi dimineaţa.
În perioada 18 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00, vor fi averse pe arii extinse în vestul, nordul şi centrul ţării şi local în rest. Se vor semnala şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi cantităţi de apă de 15-25 l/mp şi pe arii restrânse de peste 35-40 l/mp.
La munte, în general la altitudini mai mari de 1.500 m, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi local se va depune strat de zăpadă (în medie de 5-10 cm).
Temporar vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze în general de 40-60 km/h, iar la munte de peste 80-90 km/h.
„Vremea va fi deosebit de rece, cu valori termice cu mult sub mediile multianuale specifice perioadei, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi Moldova, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 10 şi 18 grade şi minime între 2 şi 12 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni”, avertizează specialiştii ANM, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu