EXCLUSIV  Vântul din Dobrogea - sabie cu două tăișuri. Coțofan (ANM): Dacă investitorul din energie râde, agricultorul cam plânge / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Directorul Dumitru - Marius Coțofan de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea (ANM) a explicat cât de nociv este vântul din Dobrogea, cumulat cu lipsa precipitațiilor, pentru agricultură.

Invitat la DC News, Dumitru - Marius Coțofan, director la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea (ANM), a vorbit despre seceta din Dobrogea și efectele pe care agricultura le resimte ca urmare a lipsei precipitațiilor și vânturilor constante.

„Care e situația din punct de vedere agricol în Dobrogea?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Ne-am bucurat foarte mult de luna noiembrie a anului trecut, când a plouat aproximativ 130 de litri pe metru pătrat. E maximul istoric al lunii noiembrie pentru zona Dobrogei. Ulterior au urmat lunile decembrie, ianuarie și februarie și acea rezervă de umiditate de care ne-am bucurat foarte mult - și am văzut pe harta ANM-ului că eram aproape de aprovizionarea optimă - acum putem să vorbim de multe zone secetoase.

Vântul bate cu 55-65km/h, plantele deja consumă foarte multă umezeală și în scurt timp cred că vom avea probleme la nivelul Dobrogei, pentru că în perioada următoare nu se prevăd ploi. În următoarele 4 săptămâni, chiar dacă vorbim de temperaturi peste normalul perioadei, din punct de vedere al precipitațiilor nu avem semnale că ar fi excedentare și să ne ajute cu umezeala.

E perioada în care se însămânțează floarea soarelui, peste 2 săptămâni vine rândul porumbului și clar e nevoie de mai multă umezeală în sol“, a precizat Dumitru - Marius Coțofan.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Temperaturi de vară în weekend. Coțofan (ANM) anunță o „încălzire masivă“ / video

„Ce s-ar putea face? Sunt aceste perdele forestiere“, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

„Perdelele forestiere au apărut în Dobrogea. Inclusiv la nivel de A2 sunt multe zone împădurite. Trebuie reabilitat și sistemul de irigații, mai ales în zona Dobrogei, unde jumătate din suprafață era ajutată de acest sistem acum mulți ani“, a precizat directorul ANM.

„Irigațiile au nevoie de energie. Funcționează centralele eoliene“, a completat Val Vâlcu.

„Zona e favorabilă și e un vânt constant. Toată săptămâna au fost 55-65km/h. Din păcate, vântul usucă terenul. Dacă investitorul din energie râde, agricultorul cam plânge. Asta e realitatea în Dobrogea“, a concluzionat Dumitru - Marius Coțofan.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Paradox cu praful saharian care tranzitează România în aceste zile / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel