EXCLUSIV  Paradox cu praful saharian care tranzitează România în aceste zile / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Dumitru-Marius Coțofan, director la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea (ANM), a vorbit despre praful saharian care tranzitează în aceste zile teritoriul României.

Ieri a fost emisă o informare meteorologică pentru intervalul 27 martie, ora 12 – 28 martie, ora 22, privind circulația aerului care se va menține predominant sud-vestică și va favoriza pătrunderea unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, concentrații mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice și estice.

În noaptea de joi spre vineri masa de aer încărcată cu particule de praf va depăși aria geografică a României și se va regăsi deasupra Mării Negre și Ucrainei. Ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului. Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele și intervalele cu ploaie.

CITEȘTE ȘI        -        EXCLUSIV  Temperaturi de vară în weekend. Coțofan (ANM) anunță o „încălzire masivă“ / video

Directorul Dumitru-Marius Coțofan de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea (ANM) a explicat, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, cât de mult s-au intensificat aceste episoade cu praf saharian deasupra României.

„Cum de vin aceste valuri de aer cald tocmai din Sahara?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Furtunile de praf, în ultimii 60-70 de ani, au crescut de aproape 10 ori mai mult. Inclusiv în aceste zile a fost emis un comunicat de către ANM în care se precizează că aceste particule traversează țara noastră, iar dacă sunt ploi, cum a fost și azi la Constanța, precipită foarte mult aceste particule de praf. Le vedem pe mașini și bineînțeles că reprezintă un disconfort pentru cetățeni, dar asta nu înseamnă că în agricultură nu fac bine, ca urmare a tuturor compozițiilor din nisipul acesta fin.

Sunt episoade scurte, de 1-2 zile, dar sunt din ce în ce mai de se față de cele care erau măsurate acum 50-60 de ani. Numărul lor a crescut foarte mult și perioadele cele mai favorabile sunt martie-aprilie și început de septembrie“, a spus Dumitru-Marius Coțofan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel