Seceta persistă și în luna noiembrie, în cea mai mare parte a Dobrogei şi Munteniei

Seceta persistă și în luna noiembrie, în cea mai mare parte a Dobrogei şi Munteniei/ Sursă foto: Pexels (icon0.com)
Seceta persistă și în luna noiembrie, în cea mai mare parte a Dobrogei şi Munteniei/ Sursă foto: Pexels (icon0.com)

Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, local în sudul şi estul Moldovei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2 - 8 noiembrie 2022.

 

Aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat, Oltenia şi Transilvania, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în vestul, sudul şi estul Munteniei, izolat estul Dobrogei.

"Pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal, acestea fiind chiar intensificate în semănăturile efectuate în epoca optimă. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime, precum şi pe arealele agricole unde se vor înregistra în continuare deficite ridicate de umiditate în sol", se menţionează în prognoza ANM.

De asemenea, pe fondul menţinerii secetei pedologice din sudul şi sud-estul ţării, evoluţia fenologică a plantelor, precum şi lucrările agricole în câmp vor fi în continuare stânjenite.

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate până în prezent vor înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-60%).

Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile semănate în perioada optimă, unde izolat se va putea declanşa faza de înfrăţire (10-30%). Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge răsărirea (30-100%), apariţia primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (7-12 frunze).

"În centrul şi nordul ţării, cultura de sfeclă de zahăr aflată la maturitatea tehnologică se va recolta pe suprafeţe agricole extinse, izolat fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare. În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor", potrivit ANM.

În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon în aproape toate regiunile agricole ale ţării, menţionează specialiştii ANM.

Din punct de vedere termic, în intervalul menţionat se va menţine o vreme mai caldă pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 21 de grade Celsius, mai ridicată cu 1 - 10 grade în raport cu mediile climatologice, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10 şi 28 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă se va situa între 1 şi 13 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în zonele depresionare, izolat fiind condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 9 şi 16 grade Celsius, optimă parcurgerii primelor faze de vegetaţie ale culturilor de toamnă înfiinţate până în prezent.

Precipitaţiile prognozate vor fi în general nesemnificative din punct de vedere agricol, în aproape toate regiunile, susţin specialiştii ANM, notează Agerpres.

Vremea noiembrie 2022, cu temperaturi de vară. Mateescu (ANM) anunță 25 de grade. Prognoza meteo - Video

Luna noiembrie 2022 este caracterizată de vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate și fără precipitații. 

”Ultima lună din această toamnă, luna noiembrie, va debuta cu temperaturi specifice și chiar peste cele specifice unei zile de vară, respectiv 25 de grade, în special în sudul și sud-vestul țării” a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM, în interviul acordat DCNews. ”Trebuie să menționăm că această săptămână va fi caracterizată de temperaturi în medie peste ceea ce va fi normal și abaterile termice, în medie, pentru 31 octombrie - 7 noiembrie, sunt mai mari cu 4,5 - 5 grade, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării” a întărit directorul ANM. În urmă cu o zi, în nordul Moldovei, la Botoșani, au fost înregistrate 24 de grade, temperaturi deosebit de ridicate față de normalul perioadei.

Elena Mateescu a mai spus că ”deocamdată rămânem pe un fond de vreme caldă cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie, pentru că și a doua săptămână din noiembrie, 7 - 14 noiembrie, rămâne pe un semnal în care temperaturile să fie unele peste normal”. De asemenea, conform acesteia, va continua și deficitul de precipitații. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel