COD ROSU  Cod roșu în România. Prognoză specială pentru București: Caniculă joi și vineri, furtună la început de weekend

Foto Pexels
Foto Pexels

Meteorologii au emis o avertizare de tipul cod roșu de caniculă.

Meteorologii au emis o avertizare de tipul cod roșu de caniculă valabilă joi și vineri, în șase județe din vestul și nordul țării.

Specialiștii anunță că urmează o perioadă cu temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Joi și vineri în zonele joase se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade.

Pe parcursul nopților, temperaturile se vor menține ridicate și doar dimineața se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

Prognoză specială pentru București

Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru București. Joi și vineri va fi caniculă în Capitală, iar spre sfârșitul intervalului este posibil să apară furtuna, anunță meteorologii.

Potrivit prognozei, de joi, la ora 10.30, până vineri, la ora 9.00, vremea va fi caniculară, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă de 18...21 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat.

Apoi, vineri, în intervalul orar 9.00-21.00 vremea se va menține caniculară, cu disconfort termic ridicat și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului va fi în creștere.

Caniculă în România. Diferențe temperatură pământ vs asfalt. Oltița Bătrânu de la stația meteo Filaret, măsurători

Oltița Bătrânu, șefa stației meteo Filaret, a fost întrebată, într-o emisiune la DCNews, de diferențele de temperatură dintre pământ și asfalt.

„Lumea cum resimte schimbările acestea de temperatură. Pe asfalt se simte mai puternic?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Da, e diferență între asfalt și pământ, parcela pe care o avem noi amenajată și unde facem măsurători. Acum, bănuiesc că sunt și 5-10 grade între parcela agro pe pământ și asfalt. Sunt 5-10 grade în plus pe asfalt, pe carosabil, față de platforma meteo unde facem noi observații”, a spus, pentru DC News, Oltița Bătrânu, șef stație meteo Filaret.

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, a fost prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News. Elena Mateescu a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale.”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel