Gabriela Băncilă, director în ANM, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre vremea lunii iunie, punând accent și pe problema schimbărilor climatice.
„Cred că în ultimii ani, legat de mijloacele de informare, suntem mult mai conștienți despre evoluția fenomenelor meteorologice. Furtunile de praf saharian care se petrec în partea de Nord a Africii și circulația sau tiparul de circulație al aerului care favorizează transportul prafului saharian generat de aceste furtuni spre zona Europei reprezintă ceva specific părții de Sud/ Sud-Est a continentului European”, a spus Gabriela Băncilă.
„Într-adevăr, sunt excepții în care praful saharian este transportat mai sus, în partea de Vest a continentului. Trebuie să ne amintim că în urmă cu câțiva ani erau prezentate fotografii în media cu cerul Londrei care era roșiatic. (...)
În cazul României, praful saharian poate să traverseze toată țara, din partea de Sud până în partea de Nord. Gândindu-ne așa, plecând de la partea de Sud a continentului, până la partea de Nord, au existat situații cu concentrații foarte mari.
Nu avem o statistică care să se desfășoare pe o perioadă mai lungă de timp astfel încât rezultatele să fie extrem de consistente, însă este adevărat, privind la efectele schimbărilor climatice care determină circulații de aer mai intense, apropo de vârfurile acestea despre care vorbim, fie că vorbim sub aspectul vremii sau sub aspectul regimului tehnic”, a spus Gabriela Băncilă.
„Deplasarea zonală a unor fenomene, chiar și în zona biodiversității, din regiuni mai sudice, către regiuni mai nordice, este unul dintre efectele schimbărilor climatice”, a precizat Gabriela Băncilă.
Întrebată dacă se mai află zăpadă pe crestele munților, în această perioadă a anului, Gabriela Băncilă a declarat că nu se mai poate pune problema de un strat important, ci doar pe alocuri, prin zonele umbrite.
„Tocmai ce s-a anunțat, de către colegii noștri de la Sibiu, încheierea sezonului nivologic, sezon sau activitate care se ocupă cu studiul stratului de zăpadă. Lucrul acesta s-a întâmplat pe parcursul zilei de ieri, tocmai pentru că zăpada care se mai află pe vârfurile montane cele mai înalte se întâmplă să fie în zonele adăpostite, umbrite, care ar putea să mai pună probleme în contextul creșterii valorilor termice, prin determinarea unor alunecări și căderi de bolovani sau alt material de pe versanți. Despre un strat (n.r. de zăpadă) uniform distribuit, nu mai putem să vorbim la această dată”, a spus Gabriela Băncilă.
Luna iunie se caracterizează prin vreme capricioasă, nu blândă și caldă, așa cum greșit ne-am putea imagina despre prima lună de vară, subliniază Gabriela Băncilă.
”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, pentru DCNews.
De asemenea, aceasta a punctat că ”alternanțele cu valori foarte ridicate cu valori foarte coborâte sau aspecte diferențiate foarte puternic în aspectul vremii caracterizează nu numai primăvara, ci și celelalte anotimpuri, atât în țara noastră cât și pe restul globului”. Gabriela Băncilă spune că e indicat să mai ținem aproape hainele de primăvară, pentru că prima lună a verii, iunie, ”climatologic vorbind, poate să păstreze din caracteristicile sezonului anterior.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu