Zărnescu: Putem avertiza fermierii cu ore înainte să vină grindina, chiar când ANM spune că nu va ploua

Sistemele de monitorizare de tip Internet of Things (IoT) ale Syswin Solutions permit avertizarea fermierilor măcar cu câteva ore înainte de producerea unor fenomene precum grindina, chiar atunci când ANM spune că în respectiva zonă nu va ploua, a declarat luni directorul tehnic al companiei, Adrian Zărnescu. 

O suprafaţă agricolă de 38.000 de hectare din România e analizată în prezent de aplicaţii IoT ale Syswin Solutions, a adăugat acesta. 'Cerealcom Dolj administrează în jur de 18.000 de hectare, multicultură, şi ni s-a cerut monitorizarea a tot ce înseamnă rezervă de apă din sol şi microclimate, care se formează la ora actuală datorită acestor schimbări climatice la nivel global; ANM spune că într-o anumită zonă este ok, este soare, nu va ploua, nu se va întâmpla nimic greşit, dar analizând datele dintr-o zonă foarte mică ne putem da seama când apare grindina, foarte izolat, doar pe o anumită porţiune sau zonă, şi în felul acesta putem avertiza fermierul măcar cu câteva ore înainte că acolo se va întâmpla ceva nasol', a afirmat Adrian Zărnescu, la ZF High-Tech Innovation Summit 2019, organizată de Ziarul Financiar.

Directorul tehnic al Syswin a explicat că datele sunt recepţionate de o multitudine de senzori, transmise, analizate de servere şi transmise din nou până la clientul final. 'Am instalat foarte multe staţii complexe, nu meteo, independente energetic, transmit datele prin LoRa, pentru că nu există acoperire în narrow band din zona respectivă, şi transmit datele din staţie în staţie până într-o zonă în care există acoperire asigurată. Sunt foarte mulţi senzori care, împrăştiaţi pe această suprafaţă de cultură, preiau datele, le transmit, serverele le analizează, există algoritmi de machine learning şi data analytics, care transmit apoi către interfeţele utilizatorilor toate datele sau informaţiile relevante', a precizat Zărnescu. Acesta a subliniat că sistemele IoT pot fi aplicate în agricultură inclusiv pentru prevenirea bolilor care apar în culturile agricole.

'Internet of Things prinde cel mai bine în sistemele de smart city, dar în agricultură ţăranului român nu prea trebuie să îi explici cum îl ajută Internet of Things, trebuie să îi arăţi câţi bani scoate suplimentar. Dacă un mare fermier reuşeşte să implementeze o soluţie IoT în agricultură, cel de alături se uită şi vede că i-au crescut beneficiile şi şi-a optimizat costurile, că i-au mai rămas 3 milioane de euro în buzunar anul acesta, atunci vrea şi el şi vede el cum adoptă. (...) În sistemele pe care le-am implementat există ore de training, în care fiecare beneficiar este învăţat cum să folosească tehnologia, cum să interpreteze datele. Bineînţeles, există şi partea de data analytics, care îl previne pe fermier cu privire la bolile care pot apărea în cultura pe care o administrează, şi în felul acesta fermierul ştie din timp ce măsuri trebuie să ia astfel încât boala ori să nu apară ori să fie limitată teritorial, şi prin această modalitate reuşeşte să îşi crească veniturile', a afirmat directorul tehnic al Syswin Solutions. Acesta a constatat o creştere exponenţială a interesului pentru digitalizare în agricultură.

'La ora actuală în România acoperim ca suprafaţă agricolă undeva aproape de 38.000 de hectare pe care le monitorizăm cu soluţii IoT. Tot ce înseamnă senzori de sol, umiditate, temperatură, electroconductivitate, pH, senzori de aer sau frunze electronice care îţi dau acea evapo-transpiraţie de pe frunza plantei. Noi sperăm că în curând ne vom extinde şi observăm o creştere exponenţială a interesului în agricultură pentru partea de digitalizare', a încheiat Adrian Zărnescu, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel