EXCLUSIV  Vremea de Crăciun 2021. Florinela Georgescu (ANM), prognoză meteo / video

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Directorul Școlii Naționale de Meteorologie (SNM), Florinela Georgescu, prezintă prognoza meteo pentru sărbătorile de iarnă din acest an.

Într-un material exclusiv DC NEWS, meteorologul explică faptul că vom avea din nou un Crăciun fără zăpadă. „Într-adevăr și anul acesta este foarte probabil să avem în mare parte a țării o vreme de Crăciun asemănătoare cu ce am avut anul trecut și, de altfel, nu numai strict în ziua de Crăciun, ci în întreaga perioadă a sărbătorilor”, a transmis Georgescu.

„După zilele acestea cu vreme rece (n.r., precursoare Crăciunului), poate cele mai reci de până acum din această iarnă, urmează o încălzire simțitoare care va aduce pe partea de Sud și de Vest a țării temperaturi de peste 10 grade Celsius în ziua de Crăciun. E posibil ca următoarele două-trei zile să fie chiar mai calde”, a adăugat meteorologul.

Ce le rezervă vremea schiorilor 

„Ca și precipitații, speranța pentru cei care iubesc zăpada este ca stratul să se mențină în zona montană înaltă. Acolo, în ultimele zile a fost o creștere consistentă a acestuia. Din păcate, însă, această creștere foarte rapidă a stratului înseamnă și foarte multă instabilitate, adică se mențin condițiile de producere a avalanșelor. Să ne bucurăm de zăpadă, dar cu foarte mare atenție”, a mai spus directorul SNM.

„În general, pârtiile sunt mai ferite de pericolul de avalanșă pentru că sunt întreținute. Important este să nu plecăm pe trasee pe care nu le cunoaștem, să nu ne îndepărtăm. De altfel, aș spune că nici nu ne prea încurajează starea acestui strat de zona amenajată fiindcă vorbim de o zăpadă pufoasă prin care se circulă greu”, a continuat ea.

De ce nu mai avem zăpadă de Crăciun ca în anii trecuți

„În ultimii ani, iarna a ținut să vină cu adevărat după jumătatea lunii ianuarie. Sfârșitul de toamnă și luna decembrie a adus temperaturi peste normă și, în unii ani, nu au fost nici precipitații. Cred că de prin 2012-2014 nu am mai avut strat consistent de zăpadă în zonele joase în luna decembrie.

(...) În schimb, din păcate, vorbim tot mai des despre manifestări de iarnă în prima parte a primăverii: în luna martie sau chiar în aprilie. Tot ce trăim pe parcursul iernilor este categoric în contextul modificărilor climatice. Pe de o parte, temperaturile sunt în creștere și le observăm atât pe parcursul sezonului cald, cât și iarna; pe de altă parte, avem consecințele acestor temperaturi în creștere pentru că se amână din ce în ce mai mult perioada primei ninsori”, a mai explicat meteorologul Florinela Georgescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel