Vlad Voiculescu, dezinformare care ar putea fi taxată de platforma guvernamentală

foto gov.ro
foto gov.ro

Disperat că a dispărut din spațiul public, Vlad Voiculescu s-a pretat la a posta pe Facebook dezinformări care ar putea fi taxate de platforma guvernamentală. Minciunile lui Voiculescu pun în umbră eforturile pe care România le face pentru a ajuta refugiații din Ucraina. 

Vlad Voiculescu a sugerat că prof. dr. Alexandru Rafila nu a făcut mai nimic pentru refugiații din Ucraina care vin în România. Nimic mai fals. Pornind de la următoarea declarație făcută de Alexandru Rafila: „toți cetățenii ucrainieni care sosesc în România vor beneficia de evaluarea stării de sănătate, de servicii complete de vaccinare și asistență de medicină dentară”, fostul ministru a scris că actualul ministru al Sănătății nu a ajutat cu nimic oamenii care fug din calea războiului și vin în România.

„Oare cum au acces oamenii ăștia la “evaluarea stării de sănătate”? Când și cum au acces? După ce învață românește? Pune statul traducători la dispoziție? A făcut puturosul domn Rafila ceva în sensul ăsta măcar pentru cazurile grave? Oare cum au acces oamenii ăștia la “asistență de medicină dentară”? Să meargă la primul dentist dacă au vreo problemă și să trimită factura la minister, pe numele domnul profesor Rafila? Sau mai bine să nu deranjeze?”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

2. -imagine fara descriere- (voiculescu_48332000.jpg)

De fapt, lucrurile sunt foarte simple și le poate înțelege oricine, chiar și un politruc rămas șomer ca Vlad Voiculescu. De altfel, mulți dintre cei care comentează postarea atrag atenția că a dezinformat, sau îi reproșează lipsa de rezultate în timpul mandatului la Ministerul Sănătății.

Cetățenii străini și apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și servicii cuprinse în programele naționale de sănătate curative.

Asistența medicală se acordă de către furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate în baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român. Furnizorii vor păstra o copie a documentului și vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile acordate acestor categorii de persoane.

CNAS a transmis o circulară către toate casele de asigurări de sănătate cu informații privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru refugiații din Ucraina, pentru a fi transmise tuturor furnizorilor cu care acestea se află în relație contractuală. 

Cod unic de identificare

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la punct pentru persoanele refugiate din Ucraina un sistem de identificare şi de alocare a unui cod unic. Astfel a fost creat un registru special în care să fie înscrişi aceşti pacienţi care vin din Ucraina. Trebuia să existe o evidenţă, astfel încât să se poată face fără probleme decontarea serviciilor medicale de care ei trebuie să beneficieze.

„CNAS a pus la punct un sistem de identificare şi de alocare a unui cod unic, bazat pe datele paşapoartelor, data şi locul naşterii al fiecărei persoane, un cod unic care va fi folosit pentru evidenţierea serviciilor medicale ce sunt efectuate pentru aceste persoane, încât ele să beneficieze de întreaga gamă de servicii, inclusiv de accesul în programele de sănătate, ca pacienţii din România", a explicat Alexandru Rafila.

Așadar, lucrurile sunt foarte clare: Serviciile sunt disponibile pentru toți refugiații care vin din Ucraina, indiferent de naționalitate, în baza unei dovezi de călătorie din țara vecină (pașaport, carte de identitate sau certificat de naștere pentru cetățenii ucraineni sau viză ucraineană/de muncă, atestat de muncă sau de rezidență pentru persoanele de alte naționalități).

Dezinformând prin postarea făcută, Vlad Voiculescu pune într-o poziție proastă România. Ministerul Sănătății le-a oferit cadru propice refugiaților din Ucraina astfel încât să poată beneficia de servicii pentru sănătate, doar pe baza pașaportului. Refugiații beneficiază de toate serviciile medicale, la fel ca românii. 

În plus, echipe medicale ale direcţiilor de sănătate publică s-au aflat în judeţele de frontieră, dar şi în zonele unde erau îndrumaţi refugiaţii pentru a verifica starea de sănătate a acestora. Acolo se făcea evaluarea medicală a acestor persoane. Cei care doreau puteau beneficia şi de serviciile de sănătate publică, de testare şi de vaccinare. 

Ce a făcut, până acum, Ministerul Sănătății pentru refugiații din Ucraina

Alexandru Rafila a prezentat măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru accesul neîngrădit la servicii de sănătate al refugiaților din Ucraina și eforturile pe care Ministerul Sănătății le face pentru controlul tuberculozei, HIV și al bolilor prevenibile prin vaccinare în rândul acestora. Ministrul a reafirmat solidaritatea României cu victimele războiului din această țară.


Guvernul României este direct implicat în furnizarea de ajutoare autorităților și cetățenilor ucrainieni și a pus la dispoziție platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” prin care ofertele de asistență umanitară în care sunt centralizate și direcționate rapid către beneficiari.

Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României au același drepturi de a accesa serviciile medicale la fel ca și cetățenii români. România a pus, de asemenea, la dispoziție 3.300 de paturi care pot primi răniți din Ucraina în spitale din toate județele țării. De asemenea, toți cetățenii ucrainieni care sosesc în România vor beneficia de evaluarea stării de sănătate, de servicii complete de vaccinare și asistență de medicină dentară.

De altfel, pe 15 martie, Alexandru Rafila anunța că zeci de persoane din Ucraina au fost internate în spitalele din România.

„Este o situaţie din ultima săptămână, în intervalul 9 - 15 martie. Numărul de persoane internate în spital nu depăşeşte 100. Deci 75 de persoane sunt internate în spital astăzi. În ceea ce priveşte solicitările de asistenţă medicală către staţiile judeţene de ambulanţă şi ele sunt în aceeaşi limită, în jur de 100 de solicitări înregistrate zilnic. O parte dintre persoane s-au deplasat şi cu mijloace proprii la unităţile sanitare, dar cifrele nu pun niciun fel de problemă în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă medicală", a afirmat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Rafila, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la punct pentru persoanele refugiate din Ucraina un sistem de identificare şi de alocare a unui cod unic.

„CNAS a pus la punct un sistem de identificare şi de alocare a unui cod unic, bazat pe datele paşapoartelor, data şi locul naşterii al fiecărei persoane, un cod unic care va fi folosit pentru evidenţierea serviciilor medicale ce sunt efectuate pentru aceste persoane, încât ele să beneficieze de întreaga gamă de servicii, inclusiv de accesul în programele de sănătate, ca pacienţii din România", a explicat Alexandru Rafila.

În ceea ce priveşte numărul de paturi alocate pe judeţe pentru persoanele rănite sau refugiaţi care au diferite afecţiuni ce necesită intervenţii chirurgicale, ministrul Sănătăţii a arătat că sunt 3.300 de paturi disponibile.

„Am adăugat la cifra pe care am prezentat-o săptămâna trecută ca urmare a intervenţiei la nivelul Comisiei de chirurgie plastică a Ministerului Sănătăţii şi 151 de locuri de chirurgie plastică. Unităţile sanitare şi specialiştii de acolo tratează pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale. România, până în acest moment, nu are probleme în acordarea asistenţei medicale acestor refugiaţi", a arătat demnitarul.

Conform ministrului Sănătăţii, câteva sute de persoane din Ucraina au fost testate şi vaccinate împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. „În ceea ce priveşte testarea şi vaccinarea sunt cifre modeste, sunt de ordinul sutelor persoanele care au fost testate împotriva infecţiei cu noul coronavirus şi cele care au fost vaccinate. Nu sunt cifre mari", a precizat el.

VEDEȚI AICI MAI MULTE DATE DESPRE AJUTORUL ACORDAT DE ROMÂNIA REFUGIAȚILOR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel