Tsunami în Indonezia. Peste 60 de persoane au murit

Tsunami
Tsunami

Peste 60 de persoane au murit, iar alte sute de persoane sunt rănite după ce un tsunami a lovit malurile strâmtorii indoneziene Sunda în urma unei erupţii vulcanice, provocând panică în rândul turiştilor şi al locuitorilor.

UPDATE: Bilanţul în urma unui tsunami care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut la 168 de morţi şi 30 de persoane dispărute, a anunţat duminică Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor citată de DPA şi AFP. 

Numărul persoanelor rănite a crescut la 745, a indicat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Yogyakarta. 

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de "copil" al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa, potrivit lui Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de gestionare a catastrofelor.

Şaizeci şi două de persoane au murit şi 584 sunt rănite, potrivit unui nou bilanţ comunicat de purtătorul de cuvânt. De asemenea, douăzeci de persoane sunt date dispărute, a precizat el.

În imaginile difuzate de televiziuni se vede distrugerea provocată de tsunami pe plaja Carita, sit turistic popular de pe coasta de vest a Java, un amestec de diverse dărâmături, de la plăci de acoperiş din fier până la bucăţi de lemn. De asemenea, numeroşi arbori au fost dezrădăcinaţi după ce solul a fost invadat de dărâmături.

La Carita, Muhammad Bintang, de 15 ani, a văzut venind valul care a aruncat locul în beznă. "Am ajuns la nouă pentru a ne petrece vacanţa aici şi deodată a venit apa. Totul a devenit negru. Nu mai era curent electric", a relatat acest adolescent. "Afară este dezordine, încă nu se poate ajunge la drum", a adăugat el.

În provincia Lampung, de cealaltă parte a strâmtorii, Lutfi Al Rasyid, de 23 de ani, a relatat pentru AFP că a fugit de pe plaja Kalianda pentru a-şi salva viaţa. "Nu puteam să-mi pornesc motocicleta, aşa că am plecat pe jos şi am alergat... M-am rugat şi am alergat cât de repede puteam", a povestit el.

Motivul declanșării

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

"Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele", a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate.

Bilanţul victimelor probabil va continua să crească, a avertizat el.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale de purtătorul de cuvânt îi arată pe locuitorii panicaţi înarmaţi cu lanterne fugind pentru a se refugia pe înălţimi.

Autorităţile indoneziene au anunţat iniţial că valul nu este un tsunami, ci o maree mai înaltă, şi au făcut apel la populaţie să nu intre în panică. "A fost o greşeală, ne cerem scuze", a postat apoi Nugroho pe Twitter.

Deşi relativ rare, erupţiile vulcanice submarine pot provoca tsunamiuri, potrivit Centrului internaţional de informare despre tsunami.

Vezi și: Cutremur de 7,6 grade. Alertă de tsunami

Indonezia: Un nou seism cu magnitudine mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel