Risc de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi. Avertizare de la salvamontiști

Risc de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi. Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay.com.
Risc de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi. Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay.com.

Meteorologii au emis o avertizare de risc de producere a avalanșelor în Munții Bucegi și în Munții Făgăraș, valabilă din această seară de la ora 20:00 și până mâine, 29 ianuarie, la ora 20:00.

Salvamontiștii din Sibiu trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe cei care vor să se aventureze pe munte în această perioadă. Riscul de producere a avalanșelor este la cel mai ridicat nivel. 

”În urma ninsorilor din ultimele ore a fost emisă o avertizare de avalanșă de grad 5 din 5 la altitudini de peste 1800m în Munții Făgăraș, iar sub 1800m, riscul este de gradul 4. Recomandăm turiștilor să evite drumețiile montane cât și practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone”, se arată într-un comunicat de presă. 

Avertizarea meteorologilor 

”La peste 1800 m, stratul proaspăt depus de zăpadă pulver, ușoară și fără coeziune, depășește pe alocuri 80-100 cm pe versanții nordici. Intensificările vântului au determinat formarea de depozite în locurile adăpostite, ce depășesc 2-3 m. Sub acest strat nou-depus se regăsesc plăci de vânt mai vechi pe versanții nordici și nord-estici, iar pe versanții sudici și sud-estici sunt formate plăci noi. În profunzime, stratul e constituit predominant din cristale fine și fațetate, cu câteva cruste de gheață intercalate.

Stratul însemnat și instabil de zăpadă pulver, din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați, declanșându-se astfel avalanșe de dimensiuni medii și mari.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este mai însemnat pe versanții nordici, și poate aluneca cu ușurință peste stratul vechi, înghețat, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări cât și spontan, ducând la declanșare avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari”, precizează Administrația Națională de Meteorologie. 

Risc mare și în Munții Bucegi 

Meteorologii au emis o avertizare de risc mare, de gradul 4, de avalanșă, valabilă și pentru Munții Bucegi. 

”Stratul proaspăt de zăpadă pulver depășește pe alocuri 40-50 cm, atât peste cât și sub 1800 m, îndeosebi pe versanții nordici. Se mențin plăcile de vânt recente, de pe versanții nordici și nord-estici, iar pe versanții sud-estici și sudici sunt formate plăci noi. În profunzime, sub stratul de pulver și sub plăcile recente sau noi, straturile mai vechi sunt relativ stabile.

La peste 1800 m, pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil de zăpadă pulver din partea superioară poate aluneca spontan peste plăcile de vânt mai vechi, ducând la declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și mari.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspătă s-a depus peste stratul mai vechi, consolidat și înghețat în partea superioară. Pe pantele mai înclinate, atât spontan, cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari”, se arată într-un buletin informativ.

Evoluția vremii în ultimele 24 de ore 

Vremea a fost rece, geroasă la peste 1500 m. Cerul a fost mai mult noros şi a nins pe arii mai extinse în Carpații Meridionali și de Curbură și local în cei Occidentali.

Pe rama nordică a Munților Făgăraș, până spre Munții Baiului și Ciucaș, a continuat să ningă abundent și s-au acumulat local 20-25 l/mp și izolat 35-40 l/mp, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a stratului de zăpadă pe versanții nordici și nord-vestici.

Vântul a suflat moderat, cu intensificări temporare de 40-50 km/h în toate masivele atingând pe crestele din Carpații Meridionali viteze de 80-100 km/h, iar pe cele din Orientali de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Local s-a semnalat ceață, asociată cu depuneri de chiciură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel