EXCLUSIV  Renate Weber explică la DC News ce face Avocatul Poporului: Multă lume ne cere astfel de lucruri. Nu e cazul pentru că nu facem așa ceva

Renate Weber, DC News; Avocatul Poporului
Renate Weber, DC News; Avocatul Poporului

Ce face și ce nu face instituția Avocatului Poporului? Ne spune toate detaliile Renate Weber, invitată în platoul DC News, la emisiunea DC Anima, realizată de Tudor-Tim Ionescu.

Legat de instituția Avocatului Poporului sunt mai multe lucruri neștiute, precum denumirea „incorectă” a acestei instituții, după cum spune chiar Renate Weber.

„Greșeala cred că vine din denumire, din nefericire. Alegerea a fost a Constituantei din 1991, dar din punctul meu de vedere e un termen greșit. Noi am tradus din spaniolă această denumire. În realitate, nu ești un apărător, dar să vedem ce tip de apărător. Această instituție e una de tip ombudsman. Ombudsman înseamnă mediator. Asta suntem și noi. Suntem un mediator între autoritățile publice centrale și locale și persoane. Ar fi fost mai bine să-i zicem un „Apărător al Drepturilor”, cum e în Franța. Multă lume se adresează instituției noastre fie pentru expertize juridice, fie să-i reprezentăm în instanțele din România - ceea ce nu e cazul pentru că nu facem așa ceva. Cei care consideră că i-au fost vătămate drepturile de către o autoritate publică ne pot scrie”, a spus Renate Weber, în emisiunea DC Anima, de la DC News.

Instituțiile statului - „Au bunăvoință, dar nu și cunoaștere”

„Constituția României e foarte generoasă și se poate adresa competiției instituției noastre în mai multe feluri pentru rezolvare. Rezolvarea înseamnă niște adrese pe care le faci autorităților respective; s-ar putea să constați ulterior că trebuie să mergi și la alte autorități. Poți merge în anchetă. Eu sunt o mare susținătoare a anchetelor deoarece colegii mei pot să discute direct cu autoritățile și de foarte multe ori constatăm că nu e rea voință, dimpotrivă, e multă bunăvoință, dar nu e neapărat și cunoașterea necesară.

Noi mergem acolo înarmați cu informațiile necesare și lămurim lucrurile. Ce poate face instituția noastră este să facă recomandări; sperăm ca autoritățile să și le însușească. Dacă nu o fac nu avem altă pârghie. De asta suntem un mediator, nu o instituție de sancționare.

Cred că 90% din situații sunt reprezentate de însușirea recomandărilor noastre, aș spune eu. E o rată bună. Noi ne putem sesiza și din oficiu, adică pe baza a ceea ce vedem pe internet, în presă, ce auzim la televizor. Ne sesizăm ori pe lucruri punctuale care privesc o persoană, fie pe chestiuni de sistem. Vă dau niște exemple; Chestiuni de sistem adică subiectul cu bursa elevilor, chestiunea medicamentelor pentru un anume medicament, dar și ce i s-a întâmplat unei persoane într-un spital în anumite condiții. E o mare varietate. Noi suntem garantul drepturilor constituționale. Repet, Constituția României prevede foarte multe drepturi. 

Noi mai avem și alte competențe pe care colegii noștri din alte țări nu le au. Cei mai mulți nu au posibilitatea sesizărilor din oficiu. Noi, în plus, mai avem și posibilitatea de a ataca la CCR acele legi sau ordonanțe ale Guvernului care considerăm că intră în contradicție cu Constituția”, a încheiat Renate Weber, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel