EXCLUSIV  Proiecte majore la ANM. Elena Mateescu: În 2022, provocările vor fi la fel de mari / video

Elena Mateescu / Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu / Foto: Crișan Andreescu

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Elena Mateescu a vorbit despre proiectele de viitor ale Administrației Naționale de Meteorologie.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre proiectele de viitor ale instituției:

„Pentru 2022, cu siguranță provocările vor fi la fel de mari. În ianuarie trebuie să pornim cu implementarea celor două obiective din cadrul proiectului Inframeteo: construcția clădirii viitorului Centru European de Agrometeorologie și achiziția celor șapte radare noi Doppler, care sunt obiective semnificative finanțate prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare) 2014-2020.

Și, sigur că da, activitatea operațională de prognoză și avertizare, pentru că observăm de la an la an provocări din ce în ce mai mari în ceea ce privește numărul alertelor meteorologice și relația cu publicul către care trebuie să venim și să aducem la zi toate informațiile necesare“, a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

2021, anul cu cele mai multe alerte NOWCASTING de vreme severă. Mateescu, ANM: Fenomene mai intense. O confirmare

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus la ce ar trebui să ne aşteptăm din punct de vedere climatologic în 2022, dar şi ce recorduri negative au fost în 2021. 

"Vorbim în fiecare an de schimbările climatice şi de fenomene meteorologice extreme oriunde ne-am afla pe glob. Cu siguranţă, acestea se vor produce cu o frecvenţă mai mare. Ne-a fost dovedit asta în ultimul deceniu. 

Aş face doar o menţiune. În ultimii trei ani, la nivelul României, numărul de mesaje de fenomene meteo periculoase la nivel naţional a crescut. De la 101 în 2019, la 146 în 2020 şi 150 în primele 11 luni ale acestui an. În ceea ce priveşte alertele nowcasting de fenomene meteo severe imediate vorbim, în 2019, de 79 de avertizări COD ROŞU, în 2020 de 160 şi în acest an de 224. Iată o confirmare a ceea ce înseamnă mai multe fenomene meteo severe şi mai intense. 

Pentru decembrie 2021 avem un record, este în top 5 cele mai ploioase luni în ţara noastră", a explicat Elena Mateescu la Antena 3. 

Ce ne aşteaptă în 2022

"Pentru 2022, în condiţiile în care temperatura medie anuală a aerului va creşte şi, cu siguranţă şi 2021 va confirma acest lucru, va fi caracterizat în continuare de mai multă energie în sistemul climatic, care coroborat cu o mai mare cantitate de vapori de apă va determina fenomene meteo mai severe. Estimările indică o probabilitate foarte mare ca anii 2021 - 2024 să înregistreze o probabilitate foarte ridicată a creşterii cu 1,5 grade a temperaturii medii anuale" a mai spus directorul ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel