Sociologii nu cred că ar fi reală disputa dintre Traian Băsescu și Emil Boc. Simularea unui conflict ar putea servi unor interese de imagine, dar are riscuri mai mari decât beneficiile. În schimb, există un grup în PDL care ar putea profita dacă presa dă senzația unui conflict între președinte și premier. Membrii acestei grupări au posibilitatea de a influența unele medii de informare. Coincidență sau nu, tocmai cele care au dat informații, ”pe surse” , despre așa zisul conflict.
”Nu este stilul lui Traian Băsescu, ne-a declarat sociologul Alin Teodorescu, fondatorul IMAS. Din ce am văzut până acum, când are ceva de împărțit cu cineva, iese public și atacă”, a adăugat acesta. „Traian Băsescu ar fi semnalat public orice conflict, așa cum a făcut-o întotdeauna. E clar că nu el este sursa”, a declarat pentru De Ce News și politologul Alfred Bulai, profesor la SNSPA. Care ar fi scenariile ce pot sta la baza strategiei conflctului?
Scenariul 1. Informația despre planurile de înlocuire a lui Boc ar fi reală, adică se pregătește un nou guvern, fără acesta, dar cu acordul actualului prim ministru. Disputa cu Traian Băsescu ar fi legată, astfel, doar de momentul înlocuirii: Boc nu dorește să piardă fotoliul de premier înainte să câștige funcția de președinte PDL, pentru a nu rămâne fără nicio funcție. Președintele ar fi dorit, însă, ca numirea unui tehnocrat să vină înaintea Congresului, întrucât schimbarea proaspătului președinte de partid din vârful guvernului ar fi percepută ca o fugă a PDL de răspundere. ”Nu stă în picioare această variantă, dacă, din câte se știe, s-a renunțat la ideea reînnorii Guvernului. De asemenea, se pare că nici Vasile Blaga nu mai este un contracandidat periculos al lui Boc pentru șefia PDL. Iar reîmprospătarea se va face printr-o schimbare de imagine a partidului, prin siglă, prin denumire și program. De fapt, mesajele pozitive transmise de Guvern în ultimul timp sunt destinate în special membrilor de partid și nu populației, în sensul în care este greu acum, dar ne luptăm să ne reinventăm și să câștigăm alegerile”, a explicat politologul Alfred Bulai.
Scenariul 2. Simularea unui conflict cu șeful statului i-ar putea crește popularitatea lui Emil Boc, dând senzația că nu este doar marioneta lui Băsescu. „Pentru a demonstra că acționează independent este nevoie de timp și de capacitatea de a convinge oamenii. Scenariul este posibil, dar e foarte greu de crezut că ar avea succes, după ce Boc a executat atâta vreme indicațiile prezidențiale”, explică Alfred Bulai.
Scenariul 3. Simularea unor dispute între Boc și Băsescu ar putea ”anestezia” Opoziția, care așteaptă să vadă cum se termină acest meci. Acest scenariu nu va funcționa decât pe o perioda scurtă, de două-trei săptămâni, câștigul de timp fiind mai mic decât riscurile de imagine, susține politologul Alfred Bulai. „Opoziția a făcut și va face mutările sale, indiferent de cine este la cârma Guvernului. Dar, sigur că așteaptă să vadă ce se întâmplă după Congresul PDL, deci ar fi doar o temporizare de câteva săptămâni a planurilor de atac”, a menționat sociologul.
Sociologul Alin Teodorescu, fondatorul IMAS, este, la rândul său, de părere că un conflict real între Băsescu și Boc nu există. Nu are sens o dispută între cei doi, nu au nimic de împărțit, iar experiența a demostrat că acțiunile lor au fost bine coordonate , pe criterii raționale. Singurii care au de câștigat, crede Alin Teodorescu, sunt candidații din grupul Voinescu-Preda-Macovei, respectic cei fără șanse la alegerile din PDL. Ei pot să dea impresia că au noi argumente în cursa pentru președinția partidului, dacă principalul candidat a pierdut sprijinul lui Traian Băsescu. ”Informațiile au apărut în Hotnews, un mediu de informare apropiat Monicăi Macovei și în Gândul. Ori, se știe că și în acea redacție există jurnaliști apropiați acestei tabere. Eu unul știu de Florin negruțiu, care are o poziție importantă în redacție”. Dan Tapalagă, șeful Hotneews, a fost purtătorul de cuvânt al Monicăi Macovei, în perioada în care aceasta a condus Ministerulu Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu