Profesorul și sociologul Alfred Bulai a vorbit despre evenimentul Noapte Muzeelor, când mii de persoane iau cu asalt muzeele României, un lucru salutabil de altfel, deși în celelalte zile ale anului prin muzeele românești bate vântul.
Sociologul Alfred Bulai e de părere că evenimentul atrage tocmai datorită faptului că se desfășoară noaptea. Acesta explică:
„Este în primul rând marcat ca un eveniment de fițe. Tocmai pentru că e interesantă ideea de a face unele lucruri noaptea, mai ales că activitățile de acest gen sunt rare. Evenimentul e promovat și sigur, pe de altă parte atrage mulți tineri care abia așteaptă să petreacă noaptea pe străzi. Ideea de noapte are frumusețea sa”, a precizat Alfred Bulai în cadrul emisiunii săptămânale „Nod în Papură”.
„Acest gen de spectacole atipice, noaptea, într-o situație anormală dar nu în sensul rău al cuvântului, în general plac. Se naște și un sentiment de comuniune în sensul în care ești alături de alții noaptea la un asemenea eveniment. La noi au fost în general rare pentru că autoritățile în istoria noastră nu prea te lăsau să circuli noaptea, nu doar comuniștii.
„Atunci sigur că pentru noi e un lucru ceva mai nou. Acest tip de activități marchează mereu un gen de presiune asupra indivizilor de tip comunitar. Nu toate aceste activități au succes. Noaptea Muzeelor a reușit și pentru că s-a pus problema gratuității și intrării libere. A fost și o curiozitate”, a explicat Alfred Bulai care a adăugat că în România prețurile biletelor la muzee sunt foarte mici, comparând cu prețurile din Occident unde un bilet se ridică chiar și la câțiva zeci de euro.
Pe lângă promovarea de care beneficiază evenimentul, sociologul identifică un alt factor care contribui la succes și faptul că se desfășoară rar. „Dacă am avea în fiecare săptămână noaptea muzeelor, cu siguranță că ele vor fi goale”, a conchis Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu