EXCLUSIV  Mai puţină zăpadă la munte anul acesta. Paradox în 2023, când a fost cea mai caldă iarnă

Sursa foto: https://www.freepik.com/,@uaurelijus
Sursa foto: https://www.freepik.com/,@uaurelijus

Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, atrage atenţia asupra lipsei zăpezii în această iarnă, inclusiv la munte. Potrivit acesteia, e posibil să mai vină ninsori şi în martie sau aprilie, dar şansele sunt mici. 

"Zăpada este doar în zona de munte, şi chiar înspre zona de munte mai înaltă. Cred că până la urmă o să ieşim la analiză cu faptul că anul ăsta am avut mai puţină zăpadă la munte decât anul trecut. Anul trecut, deşi a fost cea mai caldă iarnă, la munte a fost mai multă iarnă. Pentru că a fost un strat de zăpadă consistent şi persistent. Acum, stratul de zăpadă este mai degrabă pe versanţii Carpaţilor Meridionali, versanţii nordici. La fel, în Carpaţii Orientali, pe versanţii dinspre Transilvania. Pentru că au fost precipitaţiile mai consistente pe partea de vest şi centru a ţării, decât în zona de sud şi est. Ceea ce nu e bine pentru rezerva de apă din sol", a declarat Florinela Georgescu la DC NEWS TV.

Precipitaţii scăzute şi în perioada următoare

"Din păcate, nu sunt şanse să plouă prea curând. Precipitaţii abundente nu aşteptăm. Posibil să mai ningă la munte în zilele următoare, dar nu precipitaţii care să schimbe în vreun fel datele. Nu i-aş spune deocamdată adio pe acest sezon stratului de zăpadă, pentru că e posibil să mai ningă la munte în martie şi chiar aprilie. Pentru celelalte zone, speranţa este ca, odată intraţi în primăvară, Marea Mediterană să se activeze. Ea este activă, dar înspre jumătatea sudică a bazinului", a mai spus aceasta.

ANM urmăreşte un ciclon în Mediterană

"Chiar e un ciclon care se dezvoltă acum la sud de Italia, undeva spre coastele nordice ale Italiei. E un ciclon foarte adânc, cu o dezvoltare mai rară în sezonul de iarnă. Toamna mai vedem astfel de fenomene. Vom vedea dacă se va apropia de noi sau nu. Merge înspre est, se apropie oarecum de zona ţării noastre, dar are o circulaţie blocată. De aceea, pentru săptămâna viitoare anticipăm temperaturi mai scăzute decât în această săptămână. Dar tot peste normalul perioadei. 

Nu am depăşit recordul absolut de temperatură pentru luna februarie, dar am avut perioade foarte îndelungate cu temperaturi peste normal. Aproape toată luna. Şi am înregistrat foarte multe recorduri cam la toate staţiile meteo din ţară, recorduri ale zilei sau recorduri lunare", a completat Florinela Georgescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel