Juncker, primul semnal pentru amânarea Brexit-ului

Juncker, primul semnal pentru amânarea Brexit-ului
Juncker, primul semnal pentru amânarea Brexit-ului

Jean-Claude Juncker pregătește terenul pentru o cerere a Marii Britanii de amânare a Brexit-ului.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că guvernul britanic va putea, cel mai probabil, să obţină o amânare a termenului de 29 martie prevăzut pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europene, dacă va solicita acest lucru, transmite marţi dpa. 'Orice decizie de a solicita mai mult timp ţine de Marea Britanie. Dacă s-ar face o astfel de cerere, nimeni din Europa nu i s-ar opune', a spus Juncker într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung

'Dacă întrebaţi cât timp poate fi amânată retragerea, nu am niciun termen-limită în vedere', a adăugat el. 'Când vine vorba de Brexit, e ca la tribunal sau pe ocean: suntem la mila Domnului', a comentat Juncker. Prim-ministrul britanic Theresa May încearcă să convingă parlamentul de la Londra să valideze acordul de retragere semnat cu liderii UE în noiembrie 2018 şi pe care Bruxellesul a subliniat că nu-l va modifica. Principalul punct de dezacord este aşa-zisa 'plasă de siguranţă', clauza ce garantează că între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda nu va exista o frontieră fizică după Brexit.

Citește și: Brexit: Noi negocieri la Bruxelles. Variante de compromis pentru Theresa May

Brexit no-deal

În cadrul demersurilor vizând să se evite ieşirea Marii Britanii din UE la 29 martie fără un acord prealabil - adică un Brexit no-deal - luni seara negociatori britanici s-au întâlnit la Bruxelles cu principalul negociator al UE, Michel Barnier. Un purtător de cuvânt guvernamental britanic a declarat ulterior că întâlnirea dintre Barnier, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, şi consilierul juridic al Coroanei şi guvernului pentru Anglia şi Ţara Galilor, Geoffrey Cox, a fost consacrată 'rezolvării chestiunii nefinalizate a backstop-ului' şi a fost una 'productivă'.

'Am convenit să explorăm în continuare folosirea unor aranjamente alternative, mai ales în vederea asigurării absenţei unei frontiere dure în Irlanda de Nord', a menţionat purtătorul de cuvânt. Deputaţii britanici au adoptat luna trecută un amendament care cere guvernului să renegocieze clauza de backstop, dar până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens în noile discuţii dintre Marea Britanie şi UE.

Citește și: Juncker, avertisment: "Pregătiți-vă pentru toate scenariile. UE respinge apelurile Theresei May

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel