Juncker, primul semnal pentru amânarea Brexit-ului

Sebastian Florea / 19 feb 2019 / 12:33 Salveaza PDF Comentarii
Juncker, primul semnal pentru amânarea Brexit-ului
Descriere foto: Juncker, primul semnal pentru amânarea Brexit-ului

Jean-Claude Juncker pregătește terenul pentru o cerere a Marii Britanii de amânare a Brexit-ului.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că guvernul britanic va putea, cel mai probabil, să obţină o amânare a termenului de 29 martie prevăzut pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europene, dacă va solicita acest lucru, transmite marţi dpa. 'Orice decizie de a solicita mai mult timp ţine de Marea Britanie. Dacă s-ar face o astfel de cerere, nimeni din Europa nu i s-ar opune', a spus Juncker într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung

'Dacă întrebaţi cât timp poate fi amânată retragerea, nu am niciun termen-limită în vedere', a adăugat el. 'Când vine vorba de Brexit, e ca la tribunal sau pe ocean: suntem la mila Domnului', a comentat Juncker. Prim-ministrul britanic Theresa May încearcă să convingă parlamentul de la Londra să valideze acordul de retragere semnat cu liderii UE în noiembrie 2018 şi pe care Bruxellesul a subliniat că nu-l va modifica. Principalul punct de dezacord este aşa-zisa 'plasă de siguranţă', clauza ce garantează că între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda nu va exista o frontieră fizică după Brexit.

Citește și: Brexit: Noi negocieri la Bruxelles. Variante de compromis pentru Theresa May

Brexit no-deal

 

În cadrul demersurilor vizând să se evite ieşirea Marii Britanii din UE la 29 martie fără un acord prealabil - adică un Brexit no-deal - luni seara negociatori britanici s-au întâlnit la Bruxelles cu principalul negociator al UE, Michel Barnier. Un purtător de cuvânt guvernamental britanic a declarat ulterior că întâlnirea dintre Barnier, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, şi consilierul juridic al Coroanei şi guvernului pentru Anglia şi Ţara Galilor, Geoffrey Cox, a fost consacrată 'rezolvării chestiunii nefinalizate a backstop-ului' şi a fost una 'productivă'.

'Am convenit să explorăm în continuare folosirea unor aranjamente alternative, mai ales în vederea asigurării absenţei unei frontiere dure în Irlanda de Nord', a menţionat purtătorul de cuvânt. Deputaţii britanici au adoptat luna trecută un amendament care cere guvernului să renegocieze clauza de backstop, dar până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens în noile discuţii dintre Marea Britanie şi UE.

Citește și: Juncker, avertisment: "Pregătiți-vă pentru toate scenariile''. UE respinge apelurile Theresei May

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26