George Maior, despre ultima redută comunistă, după ce Ungaria, Cehoslovacia și Polonia trecuseră la alt regim

George Maior, ambasadorul României în SUA, publică în  Revista Americană de știri U.S. News &World Report din 20 decembrie, despre sacrificiul necesar făcut de poporul român pentru a respinge autoritarismul.  

În articolul său, Maior face o trecere în revistă a principalelor evenimente care au avut loc în zilele de decembrie 1989, mai întâi la Timișoara, în ziua de 16, când tinerii au afișat bannere cu inscripția: „Eroii nu mor niciodată!”.

Împărtășind experiența sa personală, George Maior își amintește de soarele cu dinți care era în 22 decembrie 1989 și de singurul tren care era și pe care l-a luat spre Cluj Napoca, orașul său natal. Veștile pe care le afla conțineau multe informații negative cu multe victime făcute de forțele de securitate a lui Ceaușescu – „unii erau studenți, la fel ca și mine, alții erau muncitori sau intelectuali, de altfel cetățeni ai unei mari și frumoase țări din Europa de Est.” Maior a mai scris că România rămăsese ultima redută comunistă, după ce Ungaria, Cehoslovacia și Polonia trecuseră lin la un alt regim, prin ceea ce s-a numit Revoluția de Catifea.

Vestea fugii lui Ceaușescu a fost aflată de către George Maior în acel tren. Așa s-a auzit  vocea revoluționară la un radio portabil pe care îl avea cineva: „Dragi cetățeni, dictatorul a căzut!” – Spontan, oamenii au început să strige Libertate, scrie Maior dar și mai semnificativ: „Jos comunismul!”. Fenomenul s-a petrecut succesiv pe străzile din București, Timișoara și Cluj dar și în orașele mici și în sate unde aceste cuvinte au devenit refrenul revoltei naționale. În rândul maselor care s-au ridicat oameni din toate categoriile sociale s-au exprimat ca într-un cântec: „Libertate!” și „Câștigăm sau murim!” și pentru ca totul să fie clar: „Jos comunismul!”

Fiecare revoluție își găsește propriul strigăt. Așa s-a instalat libertatea în opoziție cu comunismul – „Libertate chiar și cu prețul suprem”. Așa s-a petrecut colapsul celei mai represive dictaturi din Europa. Mai mult de 1000 de români și-au pierdut viețile în bătăliile cu forțele loiale vechiului regim. Din păcate mulți oameni și-au pierdut viața în cele mai nefericite circumstanțe, susține ambasadorul român. – „Sumbrul experiment comunist din România s-a încheiat în cele din urmă, după aproape jumătate de secol, cu sentința și executarea soților Ceaușescu pe care unii îl considerau discutabil iar alții necesar. Cortina de fier, care împărțise Europa, a căzut în final.

George Maior face și o trecere în revistă a perioadei în care Ceaușescu și regimul său au fost în grațiile Occidentului, inclusiv a Statelor Unite. Acest fapt s-a petrecut după ce s-a opus invaziei sovietice din Cehoslovacia, în 1968. Ceaușescu a ajuns apoi să îi primească pe președinții americani Nixon și Ford, la București și să îl viziteze pe carter la Casa Albă sau să se plimbe în caleașcă cu Regina Elisabeta. – „Mulți din lumea liberă au crezut că astfel de gesturi de deschidere (aparente) ar fi putut crea o breșă în blocul sovietic și să fractureze monolitul comunist din Europa de Est. Demersurile externe ale lui Ceaușescu nu au fost urmate de nicio reformă internă, nici politică și nici economică. Dimpotrivă, dictatura lui a devenit din ce în ce mai rigidă. Viața socială și politică a devenit insuportabilă în anii 80. Politica, în sensul său cel mai clasic, care implică un minim de concurență între punctele de vedere a fost confiscată de o clică minusculă, centrată pe familia conducătorului absolut.”

În articolul său George Maior mai vorbește despre scara suferinței umane și despre schimbările profunde pe care le-a suferit Europa, atât în timpul căderii comunismului cât și după aceea. Prin asta, spune autorul, se evidențiază importanța unei serioase reflecții asupra remarcabilului „salt istoric” pe care statele, națiunile și popoarele foste comuniste  l-au făcut în doar 30 de ani.

„În acest timp relativ scurt instituțiile democratice și economiile de piață au fost reconstruite, au fost adoptate noi constituții , iar ciclurile succesive de alegeri libere au consolidat pluralismul politic. După eforturi enorme, aceste state s-au alăturat NATO și Uniunii Europene, aducând acestor organizații o nouă energie, dar și o doză sănătoasă de realism înrădăcinat în memoria tragicei lor istorii”  a concluzionat George Maior.

Vezi și: https://www.usnews.com/news/best-countries/articles/2019-12-20/commentary-anniversary-offers-romanias-lessons-to-world-on-winning-freedom

             

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel