Scandal românesc la Parlamentul European. Astăzi s-a votat prin fraudă contestarea petiţiei împotriva includerii presei în Strategia Naţională de Apărare ca vulnerabilitate a statului român. Au votat numai europarlamentarii PDL, alături de cei ai Partidului Popular European (PPE), adică 12 membri ai comisiei compuse din 35. Cu toate acestea, s-au înregistrat în procesul verbal 16 voturi. Văzând că nu au susținere, europarlamentarii români din PNL și PSD deciseseră să părăsească sala, alături de grupurile din care fac parte, sperând că votul se va amâna. Votul a continuat, dar e posibil să nu fie validat, pentru că regulamentul spune clar că pentru a fi valid, trebuie să voteze cel puțin jumătate plus unu din membrii comisiei, adică 18.
[caption id="attachment_24343" align="alignleft" width="300" caption="Erminia Mazzoni, președinta Comisiei de Petiții a PE"][/caption]Cazul este parcă tras la xerox cu votarea legii pensiilor din cadrul Parlamentului României la data de 19 octombrie 2010, unde președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, membră PDL -partid ce face parte din grupul popularilor europeni -, a numărat 170 de voturi, deși în sală erau numai 80 de parlamentari. Președinta Comisiei de Petiții din Parlamentul European, Erminia Mazzoni, membră PPE, a decis continuarea votului numai cu parlamentarii grupului său și a respins petiția cu 16 voturi pentru, deși numai 12 populari aveau dreptul de vot.
Românii inovează în sens negativ până și în Parlamentul European„Erminia Mazzoni a decis să continuie cu orice preț votul, iar noi am ieșit din sală pentru a face o discociere între populari și celalalte grupuri. Libertatea presei este o valoare fundamentală și nu poate fi nici negată, nici redusă”, a declarat pentru site-ul DCnews.ro europarlamentarul Victor Boștinaru, din partea PSD. „Frauda s-a realizat prin încălcarea a 3 articole, dintre care cel mai important este art. 195 din regulament, care spune că se poate vota numai când sunt prezenți în sală jumătate plus unu dintre membri. În comisia noastră suntem 35, deci ar fi fost nevoie de 18 voturi pentru a fi validată negarea petiției, motiv pentru care am depus o contestație”, a explicat Victor Boștinaru, care a ținut să adauge că este pentru prima oară în istoria Parlamentului European când se întâmplă o asemenea fraudă.
Elena Băsescu și Traian Ungureanu au mobilizat toți „prietenii” din grupul PPE„Regulamentul permite ca un europarlamentar sa înlocuiască la vot un coleg de grup, să zicem popular, care lipsește, dar este necesară o notificare prealabilă scrisă, și care să fie depusă într-o anume limită de timp înaintea ședinței, lucru pe care colegii din PDL nu l-au făcut. Eu, spre exemplu, care am înlocuit-o la vot pe Adina Vălean, reprezentanta PNL, am notificat comisia cu mult timp înainte, în timp ce europarlamentarii PDL s-au prezentat, pur și simplu, în bloc, la vot”, a explicat europarlamentarul PNL Norica Nicolai. Dar adevarata gravă încălcare a regulamentelor s-a făcut prin respingerea petițiilor în absența cvorumului de sedință, de jumătate plus unu din numărul total de 35 de membri, adica 18. Prin ieșirea din sală a reprezentanților celorlalte grupuri parlamentare, noi am scontat tocmai pe amânarea votului, până la formularea unei poziții de către Comisia Europeană, și ne-am trezit că după ieșirea noastră, cu doar 16 oameni în sală, s-a pus la vot, în mod ilegal și s-a declarat respinsă petiția în cauză. Adică exact stilul pe care PDL îl practică în Parlamentul României și pe care văd ca l-a exportat la Bruxelles. Evident, am făcut imediat o contestație care vă garantez că va fi admisă, ca să nu mai vorbim că, și în absența acestor încălcări ale regulamentelor, tot există posibilitatea legală a repunerii petițiilor pe ordinea de zi a comisiei, așa că le dau asigurări colegilor de la PDL că scandalul nu e nici pe departe încheiat, ci abia începe” a mai spus Nicolai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu