Franţa intră sub avertizări meteo de caniculă. Vreme specifică mai degrabă lunii iulie, avertizează meteorologii

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Franţa este sub cod galben de caniculă, iar meteorologii spun că vremea este mai degrabă specifică lunii iulie. 

Furtuni cu ploi deosebit de puternice lovesc zilele acestea sud-estul Europei. Cel puţin trei persoane au murit şi patru sunt date dispărute după ce infrastructura şi locuinţele au fost distruse în centrul Greciei, în a doua zi de efecte devastatoare ale furtunii. Daniel. Ploile severe căzute în scurt timp în nord-vestul Greciei au dus astăzi la moartea a 7 persoane, precum şi în Turcia s-a petrecut un fenomen similar, anunţă agenţia Anadolu. În tot acest timp, Franţa se confruntă cu un val de căldură neobişnuit pentru începutul lunii septembrie. Acesta e aşteptat să se prelungească până cel puţin la jumătatea săptămânii viitoare, dar de la începutul acestei săptămâni au fost doborâte succesiv recordurile de temperaturi maxime ale sezonului.

Vreme specifică lunii iulie în Franţa

Aproape jumătate din ţară se află în continuare sub alertă cod golben de caniculă, după ce zilele trecute au fost raportate frecvent peste 37 grade Celsius. De fapt, cald este peste tot. Doar local, în nord-vest au fost temperaturi mai mici, de 30 grade. Vremea de la acest început de septembrie din Franţa este specifică mai degrabă lunii iulie, spun meteorologii. Temperaturile vin cu 10-12 grade mai mari decât normalul perioadei. La Paris am avut a doua zi la rând cu 34 grade în termometre, pe lângă disconfort crescând şi nivelul de poluare a aerului. De aceea, poliţia pariziană recomandă limitarea folosirii maşinii personale în aceste zile şi reducerea vitezei. Pentru a-i încuraja pe cetăţeni să renunţe la maşină primăria a oferit parcare gratuită în Capitală pentru a doua zi consecutiv. Compania naţională de electricitate a anunţat că ia în calcul reducerea producţiei la centralele nucleare din regiunile cele mai fierbinţi, pentru că apele fluviilor necesare răcirii reactoarelor s-au încălzit peste norme.

Meteorologii caracterizează situaţia drept excepţională, anumite fenomene atrăgând în mod special atenţia. Pe vârful Mont Blanc, cel mai înalt inalt din Alpi, în nopţile trecute, temperatura nu a coborât sub 0 grade, situaţie absolut inedită până acum. Acest val de căldură, neobişnuit pentru data din calendar, confirmă observaţiile climatologilor conform cărora schimbările climatice provocate de activitatea umană nu doar cresc intensitatea valurilor de căldură, ci se manifestă din ce în ce mai timpuriu sau mai târziu faţă de ce se întâmpla în trecut, iar fenomenele anormale sunt vizibile peste tot pe planetă, remarca meteorologul Patrick Marlière.

"Planeta în ansamblu este în pericol din cauza acestei încălziri climatice care provoacă fenomene extreme: taifunuri în Asia, uragane în America din ce în ce mai puternice. Am văzut inundaţiile din Spania din weekend-ul trecut, acum în Grecia şi la noi, în Franţa, în bazinul mediteranean, ne aşteptăm la furtuni violente în a doua jumătate a lui septembrie şi în octombrie. Chiar dacă în unele regiuni din jumătatea nordică, în special, au fost şi zile reci sau ploioase, vara lui 2023 a fost declarată a patra cea mai fierbinte înregistrată în Franţa continentală şi insula Corsica din anul 1900 încoace", a spus acesta.

Temperatura medie zilnică pentru lunile iunie, iulie şi august 2023 a ajuns la 21,8 grade, cu 2,6 grade mai mult decât o vară medie, aşa cum era considerată până în anul 2000. Abia duminică va începe o uşoară răcorire a vremii dinspre vest, însă până să se extindă, multe regiuni vor continua să sufere de căldură şi în primele zile ale săptămânii viitoare, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel