Climatologul Roxana Bojariu, despre fenomenele meteo extreme din România și Dubai: E un semnal de alarmă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Roxana Bojariu, șeful secției climatologice din ANM, a vorbit despre fenomenele neobișnuite din România și Dubai.

Furtuna Renata, care a purtat un curent de aer polar în Europa, a ajuns și în țara noastră, aducând cu ea ploi, grindină și vijelii. În vestul țării a plouat cu gheaţă. Mai mult, în anumite zone a nins, temperaturile fiind într-o scădere de la o zi la alta cu 25 de grade. În județul Constanța, mai exact în localitatea Miorița, grindina a distrus zeci de hectare de culturi agricole și a rupt solarii.

Dubaiul a fost și el marcat de scene apocaliptice, fiindcă acolo a plouat atât de mult cât pentru doi ani. Există și o dezbatere în jurul ipotezei că acele precipitații extrem de abundente ar fi putut fi provocate intenționat. În cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, Roxana Bojariu, șefa secției climatologice din ANM, a vorbit despre fenomenele meteorologice din Dubai, dar și cele România, marcate de curentul de aer adus de Furtuna Renata.

"Nu numai în Dubai, ci și în țările vecine, pe coasta acelei mări, am avut astfel de episoade cu precipitații abundente"

"Fenomenele extreme și-au mărit frecvența, dar și intensitatea, uneori și durata, în toate zonele, evident cu nuanțele locale respective. Dacă e vorba de Dubai, acolo acele însămânțări care într-adevăr se fac au o caracteristică locală. Poți să însămânțezi un nor anume în anumite condiții, dar nu poți să ai pe scară mare o însămânțare de nori, să-ți dea un asemenea fenomen. Ați văzut că nu numai în Dubai, ci și în țările vecine, pe coasta acelei mări, am avut astfel de episoade cu precipitații abundente. Așa că nu e vorba de o intervenție. Din păcate, e vorba de o intervenție, dar una necontrolată, prin intermediul încălzirii globale provocate într-adevăr de om, dar un semnal global cauzat de emisiile emise de activitățile umane: dioxid de carbon, metan, oxid de azot", a spus Roxana Bojariu.

România, un aer extraordinar de cald, urmat de unul rece adus de frontul atmosferic atașat ciclonului

În cazul României, iarăși vorbim de un sistem de vreme care este alimentat cu o cantitate sporită de energie pe fondul încălzirii globale. Și dacă înainte am avut iarăși un aer extraordinar de cald pentru această perioadă, înlocuirea acestui aer cald cu un aer mai rece, adus de frontul atmosferic atașat ciclonului, evident că a însemnat și manifestări severe, a semnat în unele părți și grindină. În funcție de altitudine, am avut și ninsori la înălțimi mai mari, tocmai pentru că acolo, climatic vorbind, temperaturile sunt cu atât mai scăzute cu cât mergem mai sus pe munte.

Și atunci, deși aceste fenomene ar fi obișnuite pentru primăvară, intensitatea lor este totuși mult mai mare decât ceea ce ar fi normal sau am fi considerat normal acum mai multe decenii. Şi frecvența lor iarăși e modificată. Au mai fost astfel de episoade, dar faptul că ele se repetă relativ frecvent în ultimii ani e un semnal de alarmă și avem confirmată totuși legătura cu această cantitate sporită de energie din sistemul climatic pe fondul încălzirii globale. Dar noi vedem și fenomene extreme în zona României. Noi deja le vedem", a mai spus Roxana Bojariu, șeful secției climatologice din ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel