EXCLUSIV  Atlasul Norilor, carte de căpătâi în meteorologie. Nicolae Donici, un român născut la Chişinău, contribuţie importantă

Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels

Ancuţa Manea, cercetător ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre Atlasul Norilor, o lucrare de mare importanţă la nivel internaţional, care este opera unui român. 

Întrebată de Val Vîlcu ce personalităţi marcante ies în evidenţă în istoria cercetărilor meteo, Ancuţa Manea a adus aminte de numele lui Nicolae Donici, un român născut la Chişinău. 

"Dacă ar fi să vorbesc de o personalitate interesantă, care este trecută uneori cu vederea, pentru că nu este de pe teritoriul actual al României, aş vorbi despre Nicolae Donici, născut în 1874 la Chişinău. Acesta are o activitate foarte interesantă în astronomie, dar şi în meteorologie. În ceea ce priveşte meteorologia, în cadrul observatorului astrofizic de la Dubăsarii Vechi, şi-a înfiinţat o mică staţie meteo. Şi ceea ce este iarăşi interesant în activitatea sa este că în anul 1923, în luna septembrie, a participat la Săptămâna Norilor, organizată de Oficiul Naţional Meteorologic al Franţei. Este un lucru foarte important, pentru că atunci a avut de identificat, de făcut fotografii şi de propus aceste fotografii pentru această acţiune de clasificare a norilor, care s-a desfăşurat la nivelul Organizaţiei Meteorologice Mondiale. 

Deci, această parte vizuală de observare a norilor a constituit o activitate foarte importantă la nivel internaţional. În momentul de faţă, aşa cum există în manualele de meteorologie, norii sunt clasificaţi pe 3 etaje, genuri, specii, varietăţi, le avem pe toate în Atlasul internaţional al Norilor. Dar, ca să se ajungă aici, lumea a trebuit să contribuie cu observaţii, fotografii, să vadă în ce context au fost formaţi norii respectivi, să îi clasifice. A fost o activitate furibundă a meteorologilor, pentru că existau păreri diferite. Faptul că s-a ajuns la acel consens reprezintă un foarte mare plus pentru meteorologie. În 2017, în Atlasul Internaţional al Norilor au fost incluse două specii noi. Faptul că Nicolae Donici a contribuit şi el la această clasificare mi se pare un lucru deosebit", a declarat Ancuţa Manea la DC NEWS TV. 

VEZI ŞI „Comoara istorică“ de la ANM. Ancuța Manea, cercetător: O realizare extraordinară a lui Ștefan Hepites

CITEŞTE ŞI Importanța stațiilor meteorologice în caz de război. Ancuța Manea: Asta s-a întâmplat în cele două războaie mondiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel