Spania va fi lovită de al patrulea val de caniculă, iar cercetătorii avertizează că acestea vor fi din ce în ce mai intense.
Sevilla, Malaga, Alicante, Cordoba, Murcia sunt oraşele mari unde termometrele au arătat peste 40 de grade astăzi. Este un al patrulea val de căldură care vine peste Spania în acest an. Ultimele trei au fost separate doar de câteva zile de relativă normalitate. Îndemnurile autorităţilor de a evita ieşirile nenecesare şi de a căuta locurile răcoroase par a fi ascultate de spanioli.
La miezul zilei, străzile şi pieţele acestor oraşe sunt pustii, un fapt care are ca efect un adevărat val de oameni în timpul nopţii, care umple terasele şi parcurile până spre dimineaţă, chiar dacă temperaturile nu scad noaptea sub 24 de grade. În ciuda căldurii şi disconfortului insuportabile, un alt val, de data aceasta de turişti, şi considerat fără precedent, umple plajele Mediteranei. Hotelurile anunţă un iulie cu 25% mai plin decât în oricare din anii precedenţi. Marea, care şi ea atinge temperaturi record de 29 de grade, este considerată suficient de răcoritoare pentru a accepta riscul şi neplăcerea provocate de căldură. Avertismentul meteorologilor este că temperaturile vor rămâne aşa cu foarte mici variaţii în jos, iar luna august va fi practic un continuu val de căldură extremă, scrie Rador.
În Grecia, vântul continuă să amplifice incendiile din insulele Rodos, Corfu şi Evia, dar şi din nordul peninsulei Peloponez. În Franţa autorităţile au emis azi prima alertă de incendii forestiere din această vară, cu cod roşu în sudul ţării, mai ales în jurul oraşului Marsilia, de pe Coasta de Azur. În Italia, la temperaturi de 47 grade celsius înregistrate, ieri, în Sicilia, au izbucnit 43 de incendii, unul în apropierea Aeroportului Palermo, care a fost închis imediat.
În Algeria s-au înregistrat 48 grade, iar cel puţin 34 de persoane au murit în ultimele două zile din cauza incendiilor din nordul şi estul ţării, care s-au extins şi în Tunisia vecină. 10 militari şi-au pierdut viaţa după ce au fost încercuiţi de flăcări, în timp ce încercau să evacueze oamenii. Focul a mistuit şi staţiuni de pe litoralul Mediteranei.
Şi în Turcia pompierii se luptă cu un incendiu de vegetaţie lângă staţiunea turistică Kemer. Focarul se extinde rapid, pe fondul secetei prelungite şi a vântului puternic.
Folosind modele computerizate, oamenii de ştiinţă au comfirmat că efectele emisiilor pompate în atmosferă au determinat temperaturi mai mari cu 2,5 grade în Europa de Sud. Rezultatele studiului avertizează că dacă încălzirea continuă în actualul ritm, valurile de căldură extremă vor apărea la fiecare doi până la cinci ani.
Cercetătorii atrag atenţia că ţările trebuie să se pregătească să facă faţă acestui fenomen, considerat cel mai mortal dintre dezastrele naturale. Ei recomandă construirea de case rezistente la căldură, crearea unor centre de răcorire pentru ca oamenii să găsească adăpost şi găsirea unor modalităţi de a a răci oraşele, inclusiv prin plantarea mai multor copaci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu