EXCLUSIV  300 noi staţii meteo în ţară, prin PNRR. Gabriela Băncilă (ANM): Prognoze şi avertizări îmbunătăţite pentru fenomenele severe

foto: Crișan Andreescu, dcnews.ro/ Gabriela Băncilă, ANM
foto: Crișan Andreescu, dcnews.ro/ Gabriela Băncilă, ANM

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM, a vorbit despre investiţiile care vor fi făcute în domeniul meteo în România, prin PNRR.

"Zona de meteorologie este reprezentată în PNRR prin extinderea reţelei de staţii meteorologice de suprafaţă cu 300 de noi puncte şi 100 de staţii noi agrometeorologice. Încercăm, prin acest proiect, să creştem densitatea de puncte de măsură, pentru că aceste efecte ale schimbărilor climatice se resimt în toate domeniile, inclusiv în meteorologie, prin creşterea frecvenţei fenomenelor meteorologice severe cu caracter local.

Şi pentru a îmbunătăţi prognozele şi avertizările pentru astfel de fenomene care, în general, produc pagube foarte mari, trebuie să avem o reţea mult mai densă de observaţii, atât la nivelul suprafeţei, cât şi la altitudine. În acest moment, Administraţia Naţională de Meteorologie încearcă să crească nivelul de reprezentativitate a datelor, astfel încât de la o reţea, în prezent, de 160 de staţii meteorologice să ajungem la a suplimenta această reţea cu încă 300 de staţii şi, prin urmare, să ajungem să avem 460 de puncte de observaţii.

Cele 300 de noi puncte de observaţii vor fi staţii autonome, automate, fără personal", a anunţat, la DC News, Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM.

Gabriela Băncilă a explicat şi faptul că proiectul Administraţiei Naţionale de Metorologie se încadrează perfect în cerinţele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, acela de reducere a emisiilor, de dezvoltare a unor programe "verzi"

"Este un proiect care îndeplineşte în proporţie de 100% atât partea de digitalizare cât şi partea de 'do not harm', de a nu avea intervenţii asupra climei, de a respecta măsurile legate de schimbările climatice. Prin urmare, este un proiect care nu va avea impact negativ asupra mediului şi zona de digitalizare va fi atinsă în proporţie de 100% pentru că toate aceste noi sisteme vor fi automate, autonome, atât pe zona de funcţionare cât şi pe cea de colectare şi transmitere a datelor",  a subliniat Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel