Fenomenele extreme s-au multiplicat pe parcursul verilor ultimilor ani, iar previziunile ANM pentru sezonul cald din anul 2022 întrevăd aceleași scenarii.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată la Emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3, unde a prezentat previziunile meteorologice pentru prima parte a verii anului 2022:
„Va fi o vară a extremelor, așa cum arată informațiile pe care le avem la acest moment, mai ales dacă luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat în ultima decadă a lunii mai, care a adus valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Aceste situații au început în ultimii ani să se întâmple mult mai devreme comparativ cu deceniile anterioare, cum a fost și ieri, când cel mai cald a fost în vestul țării, unde am înregistrat 33 de grade. Mai multă căldură a generat aceste fenomene extreme pe parcursul serii și al nopții când a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben pentru vestul, centru și nord a țării, avertizare care a fost dublată și de 18 avertizări de tip nowcasting de cod portocaliu.
Este posibil să înregistrăm alternanțe de perioade foarte călduroase, cu valori care vor depăși frecvent 35 de grade Celsius, cu zile în care instabilitatea atmosferică, mai ales pe parcursul după-amiezilor și al nopților, să aducă aceste tipuri de fenomene. Aceste temperaturi, căldura acumulată pe parcursul zilei, reprezintă ingredientul principal pentru astfel de tipuri de manifestări și luând în considerare verile ultimilor trei ani, când, de la o vară la alta, s-au dublat, chiar s-au triplat avertizările meteorologice de tip nowcasting de tip roșu pentru fenomene meteorologice de instabilitate accentuată, nu excludem ca și în această vară să debutăm cu astfel de avertizări având în vedere estimările realizate de marile centre europene care emit astfel de informații și la care avem și noi acces“, a spus Elena Mateescu.
Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea la final de săptămână.
„În Banat, Crișana, nordul Moldovei, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată a vântului, vijelii, vorbim de fenomene specifice atunci când, după o zi foarte călduroasă, așa cum s-a întâmplat pe parcursul acestei zile, de fapt, și la această oră valorile de temperaturi în partea de vest a țării sunt cele mai ridicate... Mâine (n.r. joi, 26 mai), instabilitatea va fi de interes și în partea de sud, sud-est a țării”, a precizat Elena Mateescu.
„Din punct de vedere termic, pentru a doua parte a acestei săptămâni și sfârșitul de săptămână, vremea rămâne caldă, valorile de temperaturi se vor situa frecvent 22 - până la 32 de grade, inclusiv în Capitală o vreme caldă cu 29-30 de grade”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, miercuri seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3 (vezi AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu