EXCLUSIV  Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective/ Conferință DCNews Media Group

pexels
pexels

Urmăriți conferința organizată de DCNews Media Group ”Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective”. 

Trustul de presă DCNews Media Group, sub egida Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, organizează, în 3 martie 2025, conferința "Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective".

Evenimentul se desfășoară începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Salon A.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DC News, DC News TV și DC Medical, pe paginile de Facebook ale acestora și pe canalul de YouTube DCNews.

Youtube video image

Context

În fiecare an, în data de 3 martie, este marcată Ziua Mondială a Auzului, o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra importanței auzului și asupra prevenirii surdității. Conform statisticilor, în România, la fiecare 1,000 de nașteri viabile, 3 dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea este afecțiunea nativă cu cea mai mare incidență de la noi din țară, ce ajunge să fie depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de 2 ani, când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse. Deși screeningul auditiv neonatal a fost implementat treptat în spitale, acesta nu este disponibil pe întreg teritoriul țării, iar accesul la un diagnostic precoce și la tratamente încă variază considerabil în funcție de zona geografică și de resursele disponibile.

De 20 de ani, Programul Național de Tratament al Surdității prin Proteze Auditive Implantabile a avut un impact semnificativ asupra tratamentului surdității, dar este nevoie în continuare de o reevaluare a rezultatelor și de identificarea unor soluții inovative pentru a răspunde provocărilor încă existente. Acestea includ accesul echitabil la proteze auditive, soluții de auz implantabile și la servicii de (re)abilitare, integrarea persoanelor cu deficiențe de auz în societate și reducerea listelor de așteptare pentru implanturi.

În acest context, conferința își propune să abordeze aspectele esențiale ale tratării și prevenției surdității în România cu focus pe Programul Național. Evenimentul va reuni specialiști din domeniu, factori de decizie, autorități, precum și organizații non-guvernamentale pentru a analiza realizările actuale ale programului și perspectivele de îmbunătățire a accesului la tratament pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Teme de dezbatere

- Eficiența Programului Național de Tratament al Surdității în ce privește implantarea cohleară și schimbarea procesoarelor de sunet: Este suficient numărul implanturilor cohleare alocate? Screeningul auditiv neonatal se face în toate maternitățile din țară?- Rapoarte și evaluări.

- Accesul echitabil al persoanelor hipoacuzice la resurse de (re)abilitare: terapie, consiliere psihologică, piese de schimb, accesorii, reparații. Cum putem asigura familiilor cu venituri modeste șanse egale în procesul de (re)abilitare auditiv-verbală precum și de integrare socială și educațională?

- Importanța realizării unui Registru Național pentru a oferi tuturor copiilor născuți hipoacuzici șansa de a auzi. Se produce turism medical din cauza listelor lungi de așteptare în centrele de implantare cohleară: familiile călătoresc prin țară pentru a se înscrie pe liste de așteptare în cât mai multe centre de implantare cohleară pentru a avea prioritate. Cum putem asigura egalitatea de șanse pentru toate familiile, indiferent de zona geografică de proveniență și de venituri? Nevoia listelor de așteptare transparente.

- Informarea și conștientizarea opiniei publice privind problematica deficiențelor de auz, despre importanța diagnosticului precoce în vederea (re)abilitării auditiv-verbale. Importanța auzului.

- În privința procesului de upgrade pentru implanturile cohleare, propunem reducerea termenului de la 7 ani la 5 ani. Procesoarele implanturilor cohleare se uzează moral și fizic, purtătorii de implant cohlear au dreptul la o calitate optimă a auzului. Nu în ultimul rând, multe state europene au o practică de upgrade a procesoarelor la intervale de 5 ani, și ne dorim și noi alinierea la acest interval.

Listă invitați

Moderator: Val VÂLCU, Jurnalist DC News

09.30 – 10:00: Înregistrare invitați & Welcome Coffee

10:00 - 12:45 - DEZBATERI, PREZENTĂRI, SOLUȚII

SPEAKERI

Prof. univ. dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății

Prof. dr. Adrian STREINU CERCEL, Președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României

Adrian SOLOMON, Președinte Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Camera Deputaților

Dr. Cristian VÂNTU, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate, Senatul României

Dr. Levente VASS, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților

Dr. Ștefan GEAMĂNU, Membru Comisia pentru sănătate, Senatul României

Dr. Valeria HERDEA, Președinte CNAS

Roxana Ioana RADU, Director Direcția Programe Curative CNAS

Dr. Carmen Mihaela BARDOȘ, Director Ministerul Sănătății

Prof. dr. Șerban-Vifor- Gabriel BERTEȘTEANU, Președinte Societatea de ORL și Chirurgie Cervico-Facială

Romi MIHĂESCU, Secretar General Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități

Dr. Alexandra NEAGU, Medic Primar ORL, Competenţă în audiologie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Maria Skłodowska Curie"

Dr. Adrian WIENER, Secretar Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților

Andrei BACIU, Membru Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților

Prof. Dr. Sebastian COZMA, Medic Primar ORL, Coordonator Compartiment Audiologie și Vestibulogie Spitalul Clinic de Recuperare Iași

Prof. dr. Carmen ORBAN, Membru Comisia pentru sănătate, Senatul României

Marius BUDĂI, Secretar Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Camera Deputaților

Ambrozie-Irineu DARĂU, Membru Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, Senatul României

Alexandra DOBRE, Director General Adjunct Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2

Elena ASMARANDEI, Șef Centru, Centrul de Îngrijire și Găzduire ,,Neghiniță” Sector 2

Katalin GAL, Președinte Asociația ‘’Perspective pentru Copiii Hipoacuzici din România’’

Dr. Luminița Cristina PELIN, Director Executiv Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București

Alice POPA, Presedinte Asociația Koala - RAV

Dr. Mircea BARBU, Purtător implant cohlear

Dr. Adelina ANDRONE, Medic Primar Neonatologie INSMC – Spitalul Clinic Polizu

Dr. Ramona SITARU, Medic Specialist Medicină de Familie, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București

Conf. univ. dr. Aurel DIACON, Aparținător

Dr. Cristian GRASU, Președinte Asociația Serviciilor de Ambulanță din România

Sali ZEITOUNI, Purtător implant cohlear

Dr. Diana IONESCU, Medic Primar ORL și Director medical al Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”

Matei BOLOG, Purtător implant cohlear

Luana POPA, Purtător implant cohlear

12:45 - 13:00: CONCLUZII ȘI SESIUNE Q&A

13:00 - 13:30: NETWORKING LUNCH

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel