Un alt cercetător a prezis cutremurul din Turcia încă din 2020. Ultimul avertisment l-a dat săptămâna trecută: Atenție la regiunea Kahramanmaraş

Geologul Naci Görür a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte de a se produce.

Cercetătorul Frank Hoogerbeets a prezis cutremurul din Turcia. Acesta a scris pe Twitter, pe 3 februarie 2023, că „mai devreme sau mai târziu va avea loc un seism cu magnitudinea 7,5 grade în această regiune (sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban)“.

Pe lângă acesta, și geologul Naci Görür, membru al Academiei de Științe din Turcia, a avertizat cu privire la producerea unui seism important în aceeași zonă a Turciei. Acesta este unul dintre cei ai buni seismologi ai Turciei și de doi ani avertizează asupra unui posibil cutremur în provincia Kahramanmaraş, iar ultimul avertisment l-a făcut cu trei zile înainte de seism, când a vorbit despre un cutremur cu magnitudinea 4 în zona Osmaniye, la aproximativ o sută de kilometri vest de Gaziantep.

CITEȘTE ȘI     -    Mărmureanu, după al doilea cutremur extrem de puternic din Turcia: Nu am avut situația asta până acum! / Poate influența zona seismică Vrancea?

Cercetătorul a emis avertismente încă de acum trei ani

Cercetătorul a început să emită avertismente după un cutremur în zona Elazig în 2020, vorbind despre pericolul reprezentat de reactivarea faliei din estul Anatoliei, după cum a explicat într-un interviu pentru CNN Turcia:

„Trebuie să privim cu atenție regiunea Kahramanmaraş. Acesta este un loc predispus la cutremure. Măsurile de limitare a pagubelor trebuie luate acum”, a spus el.

Ulterior, această provincie s-a dovedit a fi epicentrul „cel mai mare cutremur din 1939”, după cum a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, cu zeci de provincii afectate și sute de morți.

„Ca geologi – a continuat omul de știință – oferim în mod continuu informații referitoare la cutremure de peste 4 grade pe scara Richter”, a spus el, după care a cerut ca „orașele să fie rezistente la cutremur”.

CITEȘTE ȘI     -    Studenții români din Turcia au scăpat ca prin minune, după ce hotelul în care erau cazați a suferit pagube majore. Ambasadorul României, clarificări despre intervenție

Cercetătorul este născut în 1947 și predă la Universitatea Tehnică din Istanbul (Itu). Acesta are în spate o lungă carieră care i-a permis să ocupe funcții în organizații și programe naționale și internaționale de cercetare, datorită studiilor sale asupra bazinelor sedimentare și tectonicii mărilor Turciei. Printre acestea, se remarcă numirea în 1997 ca membru al Academiei Turce de Științe (Tuba), apoi rolul de director al Centrului de Cercetare Marmara și premiul științific NATO în 2004. 

Görür a tras un semnal de alarmă chiar și anul trecut, pe 11 aprilie, după cutremurul cu magnitudinea de 4,4 din largul coastei districtului Eregli - la Marea Neagră. Apoi, chiar în urmă cu trei zile, vineri, 3 februarie, după cutremurul de la Osmanye, când a scris pe Twitter:

„A avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,2 la Yarbasi-Duzici/Osmaniye. Cutremurul a avut loc în zona faliei din Anatolia de Est. Suntem îngrijorați de tronsonul Çelikhan-Erkenek-Maras. Cutremurul Elazig din 2020 a încărcat această secțiune de la capătul nord-estic”, a scris Görür pe Twitter, potrivit Dire.it.

CITEȘTE ȘI     -    Un alt cutremur extrem de puternic a lovit Turcia. Update: Seismele au fost înregistrate și în Groenlanda / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel