Bursa este în cădere liberă, rezultatul votului este incert, iar perspectivele nu sunt optimiste. Elena Cristian, analist DC Business, explică la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare pe piață și face un apel la autorități: monitorizarea mesajelor de ură răspândite pe rețelele sociale.
"Situația de criză economică a început încă de la anunțarea rezultatelor, din momentul în care piețele au văzut cum arată clasamentul turului 2 și cine este câștigătorul detașat al turului 2.
Dar este firesc în astfel de situații de incertitudine cei care sunt și cei care vor să profite de acestea, care simt mirosul de sânge, care vor să împrumute țara la dobâzi cât mai mari, care vor să profite, să facă anumite atacuri speculative. Și mă uitam că Banca Națională este destul de vigilantă în această perioadă, pentru că ne așteptam la atacuri speculative și pe monedă națională.
Am văzut ce se întâmplă la bursă, am văzut ce se întâmplă cu dobânzile. Există tot mai mulți actori care încearcă să speculeze și să câștige cât mai mult în această perioadă pe seama incertitudinii din țară și cu ceea ce se întâmplă pe rețelele sociale", arată analistul economic Elena Cristian.
Referitor la scenariile din zilele acestea și incertitudinea colectivă, Elena Cristian recunoaște că "pe mine mă surprinde tăcerea lui Ludovic Orban din aceste zile. Pentru că hai să fim serioși, Ludovic Orban nu s-a retras așa, că i-a venit lui într-o noapte să o sprijine pe Elena Lasconi.
Dacă nu vrei să intri într-o cursă electorală, faci asta înainte să-ți depui candidatura. S-a retras la un moment dat, inducând toată această stare de confuzie. Oamenii nu mai știau ce se întâmplă.
Ne întrebam: păi ce se întâmplă cu votul meu, că eu nu vreau să o votez pe Lasconi, eu vreau să-l votez tot pe Orban. Rămâne votul la el, pleacă dincolo? Deci eu cred că a fost un scenariu bine gândit, bine pus la punct, a dus la toată această confuzie, pentru că, până la urmă, dacă se depisează, să se spună a fost eroare la numărare.
Repet, nu a fost eroare la numărare. Pentru că dacă era eroare, nu se vorba despre asta și nu existau lucruri scrise negru pe alb (...)", mai spune aceasta.
"Să sperăm că, într-un final, vom afla cum stau lucrurile. Să sperăm că premierul Ciolacu nu o să-și ia jucăriile și o să plece acasă, că nu mai vrea și că nu se poate.
Este premierul acestei țări și, dacă undeva a fost o fraudă, trebuie să ajute la depistarea și la aflaarea adevărului, că de asta conduce Guvernul, și să sperăm că lucrurile vor intra într-o normalitate.
Însă, ce văd acum pe rețelele sociale, pe mine mă înspăimântă. Este atâta violență, atâta ură, atâta polarizare. De la o oră la alta, lucrurile degenerează. Deci aici trebuie să fie marea atenție a autorităților în perioada următoare, să nu ne trezim ca în cazul TikTok", conchide analistul economic într-o intervenție pe România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News