Războiul din Coreea poate izbucni în orice clipă. SUA și aliații, otrăviți de pericolul nuclear

Coreea de Nord a anunțat joi că "momentul exploziei este aproape", menționând că "nimeni nu poate spune" când va începe atacul nuclear. Anterior, Coreea de Nord susținuse că forțele sale militare sunt pregătite să atace SUA cu arme nucleare "mai mici, mai ușoare și diversificate". În replică, SUA a detașat forțe navale și aeriene în Coreea de Sud, Japonia, dar și în insulele Okinawa și Guam, iar China și-a adus forțe militare la granița Coreii de Nord. 

"Momentul exploziei se apropie cu rapiditate. Nimeni nu poate spune dacă va izbucni sau nu un război în Coreea sau dacă va izbucni astăzi sau mâine", a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.

Anunțul Coreii de Nord a venit după ce oficiali ai Casei Albe au declarat, miercuri, că au trimis rachete balistice pentru apărare în insula Guam din Oceanul Pacific. Pentagonul a spus că scutul de apărare din Pacific va fi gata în câteva săptămâni.

Otrava pericolului nord-coreean îi stârnește pe americani

[caption id="attachment_302342" align="alignnone" width="640"] Ultimele mișcări de forțe din zonă[/caption]

Chuck Hagel, secretarul Apărării SUA a recunoscut că Phenian-ul este un "pericol real și clar" pentu SUA și aliații săi. Printre principalele ținte din vizorul nord-coreean se numără insulele Hawaii, insula Guam, dar și continentul american. În SUA, o posibilă rachetă ar viza sudul confederației, din California până în Georgia și Carolina de Sud.

După repetatele teste și amenințări venite din nordul Peninsulei Coreene, SUA a retrimis, în apropiere de Seul, Batalionul chimic 23. Batalionul în cauză a susținut până în 2004, pe teren coreean, armata sudului, potrivit Daily Mail.

Mai mult, nord-coreeni au anunțat că vor redeschide complexul nuclear de la Yongbyon, închis în 2007. Complexul dispune de o centrală de îmbogățire a uraniului și de un reactor de plutoniu, ambii compuși chimici fiind folosiți în scopuri nuclare.

Sudul neagă un posibil atac din nord, deși a susținut că e gata să riposteze

Analiștii consideră că nu va exista un atac nuclear din partea Coreii de Nord, fiindcă o astfel de ofensivă va conduce la un război de anvergură între puterile lumii. Mai mult, experții opinează că Phenian-ul nu are încă abilitatea de a lansa rachete intercontinentale, cu toate că nu se cunoaște, până la acest moment, armamentul de care dispun nord-coreeni.

Ideea este susținută de ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Kwan-jin. Oficialul a declarat ulterior că nord-coreeni au mutat o rachetă de dimensiuni considerabile pe coasta de est a peninsulei. Dacă racheta mutată pe coasta de est a pensinsulei este un KN-08, fapt speculat de niponi, Coreea de Sud și Japonia devin ținte principale. Ministrul sud-coreean al Apărării a negat însă că racheta ar fi un KN-08. Ministrul a spus că nu cunoaște scopul mutării armei nuclare, dar "ar putea fi pentru testări sau exerciții", adăugând că nu există semnale ale unui atac de proporții din partea Coreii de Nord.

"Amenințările recente ale Coreii de Nord sunt amenințări retorice. Posibilitățile unui atac la scară mare sunt reduse", a precizat Kim Kwan-jin.

[caption id="attachment_302343" align="alignnone" width="640"] Armata nord-coreeană poate declanșa conflictul în orice moment[/caption]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel