Moartea președintelui Iranului nu a fost un act criminal. Explicațiile Teheranului

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

 Armata iraniană a exclus posibilitatea unui act criminal în ancheta privind prăbușirea elicopterului în care și-au pierdut viața președintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe și alte șase persoane. Informația a fost confirmată vineri de presa de stat, citată de AFP.

Duminică, Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și alte șase persoane au decedat în urma prăbușirii elicopterului lor într-o zonă muntoasă și împădurită din nord-vestul Iranului, în condiții meteorologice dificile. Joi, Raisi a fost înmormântat în orașul sfânt musulman șiit Mashhad.

Un raport preliminar al Statului Major al forțelor armate, publicat de agenția oficială IRNA, menționează că nu au fost observate urme de glonț sau alte semne de atac asupra epavei elicopterului. „Elicopterul a luat foc după ce a lovit o zonă înaltă”, se precizează în raport, adăugând că „nimic suspect nu a fost depistat în timpul comunicațiilor dintre turnul de control și echipaj”.

Conform raportului, elicopterul urma o rută planificată în prealabil și a respectat planul de zbor înainte de accident. Epava a fost localizată luni dimineața de drone, dar operațiunile de căutare și salvare au fost îngreunate de terenul dificil, ceață și temperaturile scăzute.

Deși armata a eliminat ipoteza unui act criminal, a subliniat că este nevoie de mai mult timp pentru a investiga cauzele exacte ale accidentului.

Experții internaționali atrag atenția că Iranul are o istorie problematică în ceea ce privește siguranța aeriană, cu numeroase accidente, multe dintre ele implicând aeronave construite în SUA și achiziționate înainte de revoluția islamică din 1979. Teheranul afirmă că sancțiunile americane îi împiedică de mult timp să achiziționeze aeronave noi sau piese de schimb din Occident pentru a-și moderniza flota învechită.

În urma tragediei, Iranul a declarat cinci zile de doliu național pentru Ebrahim Raisi. Președintele decedat a fost cunoscut pentru implementarea politicilor ayatollahului Ali Khamenei, reprimarea disidenței publice și adoptarea unei linii dure în politica externă, inclusiv în negocierile cu Washingtonul pentru relansarea pactului nuclear iranian din 2015.

O mulțime uriașă a venit să aducă un ultim omagiu președintelui Ebrahim Raisi, celebrat ca un ”martir” după moartea sa. Televiziunea de stat a raportat prezența unui ”milion de adio”, deși nu există estimări independente disponibile.

Pe străzile celui de-al doilea oraș al Iranului au fost înălțate portrete imense ale lui Raisi, drapele negre și simboluri specifice culturii șiiite, în special în apropierea sanctuarului lui Reza.

Ritualurile s-au desfășurat în conformitate cu obiceiul solemn al marilor adunări care au punctat primii 45 de ani de existență ai Republicii Islamice, asemenea celor organizate după decesul generalului Qassem Soleimani, un important comandant militar ucis într-un atac aerian american în Irak în 2020.

Cu toate acestea, nici o țară din cadrul Uniunii Europene nu a fost prezentă la ceremonie, dat fiind contextul tensionat al relațiilor Teheranului cu națiunile occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel