Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, va fi înmormântat în oraşul-sfânt Mashdad

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, decedat luni într-un accident de elicopter, urmează să fie înmormântat joi seară la Mashhad, oraşul său natal. 

Preşedintele, care îndeplinește și funcția de ayatollah, se va bucura de odihna veșnică în principalul mausoleu șiit din nord-estul țării, dedicat imamului Reza.

Raisi, conducătorul Iranului din anul 2021, a decedat la vârsta de 63 de ani în urma prăbușirii elicopterului care îl transporta duminică spre Tabriz, în nord-vestul țării, după ce participase la ceremonia de inaugurare a unui baraj împreună cu omologul său azer, Ilham Aliev, la granița dintre cele două țări.

Fotografii publicate în presa iraniană au arătat responsabili din Mashhad pregătind oraşul-sfânt pentru ultima zi a funeraliilor preşedintelui.

Pe străzile celui de-al doilea oraș al Iranului au fost înălțate portrete imense ale lui Raisi, drapele negre și simboluri specifice culturii șiiite, în special în apropierea sanctuarului lui Reza.

O mare mulțime s-a strâns în centrul orașului pentru a-i aduce un ultim omagiu președintelui, fiind sărbătorit ca un "martir"

Cu o zi înainte, la Teheran, o mare mulțime s-a strâns în centrul orașului pentru a-i aduce un ultim omagiu președintelui, fiind sărbătorit ca un "martir" după trecerea sa în neființă.

În această zi solemnă declarată sărbătoare publică, ceremoniile au debutat cu o rugăciune oficiată de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a închinat în fața sicrielor celor opt bărbați decedați în accident, printre care se număra și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Acesta din urmă urmează să fie înmormântat joi în sanctuarul lui Shah Abdol-Azim, situat în oraşul Rey, la sud de Teheran.

Ritualurile s-au desfășurat în conformitate cu obiceiul solemn al marilor adunări care au punctat primii 45 de ani de existență ai Republicii Islamice, asemenea celor organizate după decesul generalului Qassem Soleimani, un important comandant militar ucis într-un atac aerian american în Irak în 2020.

Cu toate acestea, nici o țară din cadrul Uniunii Europene nu a fost prezentă la ceremonie, dat fiind contextul tensionat al relațiilor Teheranului cu națiunile occidentale. Guvernul iranian a instituit cinci zile de doliu național, simultan pregătind procesul de succesiune pentru înlocuirea lui Raisi, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel