Înmormântare spectaculoasă. Un milion de iranieni îi aduc omagiu lui Raisi, la Teheran /video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O mulțime uriașă a venit să aducă un ultim omagiu președintelui Ebrahim Raisi, celebrat ca un ”martir” după moartea sa.

Televiziunea de stat a raportat prezența unui ”milion de adio”, deși nu există estimări independente disponibile. ”Sunt tristă. Am venit să-mi ușurez inima”, a declarat Maryam, o profesoară de 41 de ani din sudul Teheranului, venită împreună cu familia sa.

Ceremoniile au început cu o rugăciune condusă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în fața sicrielor celor opt bărbați decedați în prăbușire, inclusiv șeful diplomației, Hossein Amir-Abdollahian. Khamenei a subliniat pierderea unei personalități marcante, descriindu-l pe Raisi drept un funcționar eficient și sincer.

Printre cei prezenți la rugăciune s-au numărat membri de rang înalt ai clerului șiit, guvernului și armatei Gardienilor Revoluției, precum și lideri ai Hamas și Hezbollah, precum Ismail Haniyeh și Naim Qassem. Haniyeh a reafirmat susținerea Iranului pentru poporul palestinian, în ciuda morții lui Raisi.

Ceremonia a adunat lideri din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia, inclusiv președintele tunisian Kaïs Saïed și emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al-Thani. Potrivit agenției Irna, aproximativ 60 de țări au fost reprezentate, deși nicio țară din Uniunea Europeană nu a participat, în contextul relațiilor tensionate dintre Teheran și Occident.

După rugăciune, mulțimea s-a îndreptat spre Piața Azadi, cu portrete ale președintelui defunct și steaguri iraniene, remarcate de jurnaliștii AFP. Locuitorii Teheranului au fost încurajați prin mesaje pe telefon să participe la funeralii.

Funeraliile, desfășurate în tradiția marilor adunări din cei 45 de ani de Republică Islamică, vor continua joi cu înmormântarea lui Raisi la Mashhad, orașul său natal. Autoritățile lucrează deja la înlocuirea sa, cu președintele interimar Mohammad Mokhber pregătind alegerile prezidențiale programate pentru 26 iunie.

Raisi și-a pierdut viața într-o prăbușire de elicopter în drum spre Tabriz, unde asistase la inaugurarea unui baraj împreună cu președintele azer Ilham Aliev. După operațiuni dificile de căutare de 12 ore, epava a fost găsită luni dimineața. Ancheta militară asupra cauzei accidentului continuă, iar drone iraniene și turcești au fost folosite pentru localizarea elicopterului.

Șeful de cabinet al lui Raisi, Gholam Hossein Esmaili, aflat într-un alt elicopter, a relatat că aeronava președintelui a dispărut brusc, fără să lanseze vreun semnal de alertă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel