Mateescu (ANM), avertisment: La munte, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare

FOTO: Freepik @magiccat
FOTO: Freepik @magiccat

Elena Mateescu, directorul Administrație Naționale de Meteorolorgie (ANM), a spus cum va fi vremea în zilele următoare, dar și de când ne vom bucura de soare.

După câteva zile cu temperaturi scăzute, chiar și cu 10 grade față de finalul săptămânii trecute, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a intervenit la un post TV și a afirmat că în zilele următoarele soarele își va face apariția și o dată cu el vom avea iar temperaturi specifice zilelor de vară.

”Începând de miercuri vorbim de temperaturi care din nou se vor apropia de pragul unei zile de vară, 24-25 de grade Celsius, în special în cea mai mare parte a Munteniei, dar și în partea de vest a Dobrogei, inclusiv în Capitală, o valoare de 21-22 de  grade, comparativ cu ceea ce vom înregistra la acest final de săptămână și debut de săptămână, unde nu vom depăși cel mult 15-16 grade Celsius.

De altfel, și la această oră, în bună parte din țară, valorile ating 14-15 grade, 16 grade doar în sudul extrem, în timp ce la munte, la cote mai înalte, la Bâlea Lac sau la Vf. Omu, temperaturi negative de -3... -5 grade Celsius. 

Sfârșitul de săptămână va fi caracterizat prin temperaturi care se vor situa sub normalul datei din calendar. Și în același timp vorbim de posibilitatea să înregistrăm precipitații, în special în Oltenia, în Banat, dar și în Crișana și în cea mai mare parte a Munteniei. Vorbim și de intensificări ale vântului, la rafală, de 40... 55 km/h, cantitățile de apă pot depăși 15...20 l/mp, iar ceea ce este semnificativ pentru această perioadă, la altitudini mai mari, de peste 1.500 m, vom putea consemna din nou precipitații mixte, adică lapovițe și ninsori”,a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la Digi 24.

În ceea ce privește cantitatea de precipitații, directorul ANM a subliniat că ”este posibil să consemnăm, în fiecare zi, cel puțin până marți, valori de 15...25 l/mp la nivel local chiar de 30 l/mp, în special la munte, dar ceea ce este semnificativ, intensificările de vânt asociate precipitațiilor și mai ales pe crestele montane, acolo unde spuneam că vor fi precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță, cu viteze de până la 80...90 km/h”, a mai spus Elena Mateescu. 

Cod galben de vânt până la ora 17.00

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare nowcasting Cod galben de vânt valabilă sâmbătă, până la ora 17:00, în mai multe localități din județele Constanța și Tulcea.

Astfel, în zona de litoral a județului Constanta, respectiv zona localităților Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albești, Pecineaga, Istria, Săcele, Costinești, Mangalia și în județul Tulcea - Delta Dunării, respectiv zona localităților Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina și zona de litoral a județului, respectiv zona localităților Sulina și Sfântu Gheorghe se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55...60 km/h.

”Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore”, transmite ANM.

Citește și: Climatologul Roxana Bojariu, despre fenomenele meteo extreme din România și Dubai: E un semnal de alarmă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel