Liderii UDMR Bihor sunt acuzaţi de delapidare de fonduri. Vezi cine face acuzaţia

Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Laszlo Tokes, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Oradea că liderii UDMR Bihor, aflaţi într-o "împletire de interese politice şi economice", ar fi delapidat suma de 320 de milioane de forinţi primiţi de la Budapesta, informează eBihoreanul.

Autor: Adi Stroescu

Laszlo TokesTokes a explicat că în 2002, când el era episcop, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a câştigat un proiect lansat de autorităţile de la Budapesta pentru maghiarimea din afara Ungariei, dar - în loc să fie alocaţi conform proiectului, pentru construirea unui centru cultural în satul natal al poetului Ady Endre din judeţul Satu Mare - banii au fost atribuiţi fraudulos de "post-comuniştii din Ungaria" unei organizaţii neguvernamentale din Oradea controlată de liderii UDMR, care au folosit o parte din sumă în alte scopuri.

"În vara anului 2002, moştenitorii comuniştilor, reinstalaţi la putere în Ungaria, au privat în baza unei decizii politice satul natal al marelui nostru poet Ady Endre din judeţul Satu Mare, comuna Mecenţiu, satul Ady Endre, de o valoroasă investiţie care ar fi creat locuri de muncă. Centrul Cultural, care trebuia construit acolo cu finanţare în baza unui proiect câştigat prin Programul Szechenyi al Guvernului Ungariei, a fost luat Episcopiei Reformate şi locuitorilor din Ady Endre", a spus Tokes Laszlo.

El a continuat arătând că în timp ce Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Cariului câştiga proiectul, Szabo Vilmos, secretar de stat în Guvernul Medgyessi, a semnat un contract de finanţare cu Fundaţia Mecena din Oradea, controlată de preşedintele de atunci al Fundaţiei Mecena, prin care a atribuit cele 320 de milioane de forinţi acestei organizaţii, "pentru realizarea la Oradea a unui obiectiv cultural care nu avea nici locaţie, nici proiect de fezabilitate, nici documentaţie de proiect". "Aşadar, Szabo şi tovarăşii lui, fără niciun argument juridic, au alocat 320 de milioane de forinţi, bani ai contribuabililor ungari, pe un mare nimic", a spus Tokes.

Unde-s banii?

Vicepreşedintele PE a afirmat că "obiectivul cultural din Oradea, realizat prin furt, este acum ruşinea comunităţii locale, deoarece sub numele de Centrul Cultural Ady Endre funcţionează de fapt o sală de banchet, iar alături, pe un teren din vecinătatea ştrandului municipal, obţinut în concesiune pe 49 de ani de la Consiliul Local Oradea, domneşte scheletul unui hotel a cărui construcţie a fost abandonată".

Tokes a arătat că "misterul care trebuie dezlegat în acest caz este pe ce au cheltuit capii UDMR Bihor, printre care Kiss Alexandru, pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, viceprimarul Biro Rozalia, şi Szabo Odon, directorul Fundaţiei Mecena, frumoasa sumă de 320 milioane forinţi".

Fostul episcop reformat a continuat, spunând că "după două cicluri electorale în Ungaria, guvernul social-liberal care a îndatorat ţara şi a furat cât a putut a fost înlăturat de la putere de către electorat", iar "tovarăşii lor din Partium (n.r. - adică liderii UDMR Bihor) sunt anchetaţi de organele anticorupţie", motiv pentru care "gestul minimal ar fi să demisioneze voluntar din toate funcţiile obţinute prin lupte tătăreşti şi cumpărate, fără să mai provoace daune ireversibile maghiarimii din Bihor".

În vizorul Justiţiei ungare

Tokes a mai spus că în ianuarie 2011 autorităţile maghiare au început să investigheze ceea ce el consideră delapidarea banilor publici ai cetăţenilor ungari de către foştii guvernanţi de la Budapesta împreună cu liderii UDMR Bihor, dar nu cunoaşte în ce stadiu este ancheta.

El a pus la dispoziţia presei un document tradus în limba română şi intitulat "Afirmaţii aspre privind eşuarea investiţiei pentru baie termală şi loc de pelerinaj literar din localitatea Ady Endre", despre care a afirmat că a fost întocmit de către jurişti din ministerele Administraţiei şi Justiţiei de la Budapesta, şi care ar fi stat la originea investigaţiei.

"Avem la îndemână acest document, întocmit de jurişti din ministerele Administraţiei şi Justiţiei din Ungaria în luna ianuarie a acestui an, când a început această investigaţie, dar nu cunosc în ce stadiu este ancheta", a spus Tokes.

El a afirmat că, dacă va fi necesar, se va implica personal pentru a afla care este stadiul în care a ajuns această investigaţie. "În acest caz s-a produs un act de corupţie care continuă să fie investigat şi o să facem paşii legali necesari pe plan legal, dacă va fi nevoie, iar eu sunt convins că va fi nevoie", a spus Tokes.

Liderii UDMR Bihor controlează ONG-urile care primesc fonduri publice din Ungaria

Referitor la liderii UDMR Bihor, vicepreşedintele PE a pus la dispoziţia jurnaliştilor un tabel care indică funcţiile şi implicarea fiecăruia în controlul a două organizaţii neguvernamentale prin care primesc fonduri publice din Ungaria, şi în legătură cu care nu au prezentat niciodată modul de cheltuire a lor, dar şi în diverse organe de presă prin care controlează opinia publică maghiară din judeţul Bihor.

Conform celor două documente, Alexandru Kiss, fost preşedinte, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, este preşedintele Fundaţiei Mecena, cea prin care s-au cheltuit cele 320 de milioane de forinţi destinaţi Centrului Cultural Ady Endre din judeţul Satu Mare, fiind totodată membru în Consiliul Director al Fundaţiei Partium.

De asemenea, potrivit actelor, Biro Rozalia, de 11 ani viceprimar al Oradiei, este preşedintele Fundaţiei Partium şi membru în Consiliul Director al Fundaţiei Mecena, ambii lideri fiind coproprietari ai Radio Partium şi obţinând anual finanţări de peste 400.000 de lei de la CJ Bihor pentru finanţarea altor publicaţii pe care le controlează, şi anume revista culturală Varad, săptămânalul de informaţii Biharorszag şi săptămânalul politic Erdely Riport.

În aceeaşi grupare despre care a spus că derulează practici "etno-mafiote" Tokes i-a mai inclus şi pe fostul preşedinte al UDMR, Lakatos Peter, actualul preşedinte executiv al UDMR, Szabo Odon, şi pe doctorul Foldes Adalbert, de la Spitalul CFR, vicepreşedinte executiv al UDMR şi fost consilier local, despre care a arătat că este membru în Consiliul Director atât la Fundaţia Mecena, cât şi la Partium.

Iubire din buzunar, nu din inimă

"Aceste tabele arată împletirile de interese, relaţiile acestei grupări în planul vieţii publice din judeţ, prin UDMR, monopolul lor asupra unei mari părţi a presei din Oradea şi puterea economică pe care o exercită prin cele două fundaţii, Mecena şi Partium", a spus Tokes, care a atacat demagogia liderilor UDMR. "Îmi pare rău că ascultăm discursurile festive ale doamnei viceprimar Biro privind iubirea de neam şi ne dăm seama de demagogia ei şi tovarăşilor ei, care nu din inimă, ci din buzunar iubesc comunitatea maghiară", a spus vicepreşedintele PE.

Tokes a reluat o mai veche afirmaţie, potrivit căreia activitatea liderilor UDMR este cea de "etno-business": "Ei fac etno-business, o practică etno-mafiotă din cauza căreia ungurii, ori intimidaţi, ori cumpăraţi, nu se pot folosi de pluralitatea democratică, ci sunt monopolizaţi ca o masă de electori".

În context, Tokes a afirmat că îi dă dreptate Monicăi Macovei, care a vorbit şi ea de mai multe ori despre corupţia liderilor UDMR: "Credem că în această privinţă are dreptate fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care din când în când atrage atenţia asupra devotamentului excepţional al conducerii UDMR pentru corupţia de stat care se practică în România".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel