Cum arată demisia lui Iohannis, solicitată de mai multe formațiuni politice. Documentul conține doar 3 rânduri

Klaus Iohannis, Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis, Inquam Photos / George Călin

Klaus Iohannis a înaintat, spre Parlament, cererea de demisie.

Astăzi, în jurul orei 14:00, Klaus Iohannis a precizat că decizia sa de a demisiona vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare procedura de suspendare a sa din funcție. 

"Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România", a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni. 

Procedura de suspendare este un demers "inutil", "nefondat" și "păgubos", a apreciat Iohannis. 

În urmă cu puțin timp, a prezentat Parlamentului demisia.

1. -imagine fara descriere- (iohannis_demisie_63455400.jpg)

Conform Constituției României, vacanța funcției de președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces (art. 97).

Constituția mai prevede că, în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces, în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, guvernul va organiza alegeri pentru un nou președinte.

Dacă funcția de președinte devine vacantă ori dacă președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților (art. 98 din Constituție).

Constituția detaliază, totodată, atribuțiile care nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcției prezidențiale: nu se pot adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii (prerogativă atribuită de art. 88 din Constituție), nu se poate declanșa procedura de suspendare a Parlamentului (prerogativă atribuită de art. 89 din Constituție), nu se poate convoca un referendum național (prerogativă atribuită de art. 90 din Constituție).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel