EXCLUSIV  Criza politică și demisia lui Iohannis: Ce se ascunde în spatele deciziei care a surprins România

Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Klaus Iohannis, președinte al României din 2014, și-a anunțat demisia, fiind primul șef de stat din istoria țării care renunță la mandat înainte de termen. Decizia sa vine pe fondul unei scăderi masive a încrederii publice și al presiunilor generate de iminenta sa suspendare, potrivit sociologului Ciprian Necula.

Cheia desifrării situației se află la nivel global

Sociologul consideră demisia lui Klaus Iohannis un moment fără precedent, justificat oficial ca un gest de stabilitate, dar, în realitate, motivat de scăderea drastică a încrederii publice. România traversează o criză politică profundă, într-un context global marcat de ascensiunea extremismului de dreapta.

"Tot ce s-a întâmplat acum este absolut interesant, e un moment istoric. Nu avem un precedent ca președintele României să-și fi dat de demisia până acum - primul este Klaus Iohannis. Eu văd asta ca pe un gest de stabilitate.

Așa, în final, când a fost în fața unei suspendări iminente, a preferat să își dea de demisia pentru a nu arunca țara în haos și a nu înțelege nimeni din afara României ce se întâmplă în România. Asta a fost explicația oficială, pe care o putem traduce în diverse feluri. Un fel de a traduce asta este că cota de încredere în domnul Klaus Iohannis, președintele României, este sub 10%, ceea ce este devastator pentru un om politic care, totuși, este fruntea țării", arată Ciprian Necula.

"Pe de altă parte, s-a întâmplat momentul decembrie, cu primul tur al alegerilor prezidențiale - cu un scenariu inedit, nu doar în România, ci, probabil, în multe alte state europene. România este într-o situație de criză. Trecem printr-o criză profundă, din punct de vedere politic, probabil una nemaivăzută. Cred că cheia în care trebuie să descifrăm această situație este una globală.

Avem o tensiune între diverse forțe, să zic așa, ideologice, în toată lumea aceasta - cel mai cunoscut caz acum este Donald Trump, cu deciziile peste mână, peste noapte, haotice, absolut iraționale, pe care le ia în Statele Unite, împreună cu aghiotantul Musk.

Avem și în Europa tensiuni din această perspectivă. În Austria avem partid de extremă dreaptă, care urma să facă guvern. În Germania, AFD-ul câștigă din ce în ce mai mult teritoriu. În Italia avem un partid cu zel fascist care guvernează. În Ungaria, faimosul Vitkor Orbán, iar exemplele pot continua.

Deci este un context în care se întâmplă asta, iar România nu a fost ținută ca o insulă de stabilitate și democrație cum ne place nouă să spunem, ci, dimpotrivă, a fost afectată profund în modul în care am văzut cu toții la alegerile din decembrie", mai spune sociologul.

"Decizia lui Klaus Iohannis vine târziu. Din punctul meu de vedere, un gest de decență ar fi fost dacă și-ar fi dat demisia atunci când mandatul dumnealui s-ar fi încheiat. Sigur că ar fi aruncat România cumva într-un haos, pentru că urmau să fie programate alegerile, nu se știa când vor fi alegerile atunci, nu se știa ce se va întâmpla după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, deci a așteptat să se stabilizeze cumva situația. Pe altă parte, mi se pare că acum soarta României este în mâna partidelor de la guvernare, care trebuie să-și găsească o cale de a rezolva această problemă.

Klaus Iohannis, cel care era sacul de box al extremiștilor, nu mai este... Dar asta nu înseamnă că extremismul dispare. Înseamnă că își vor găsi noi tehnici și tactici de a se valida politic, de a-și consolida discursul.

Azi urma un mare boicot la adresa supermarketurilor. Este o tactică politică, de a avea o prezență, de a avea număr mare de oameni care fac ceva (o acțiune) la apelul unui politician care trebuia să ajungă președintele României. A fost un eșec asta (n.r., determinarea electoratului să boicoteze). În schimb, am acoperit spațiul mediatic cu o altă știre", arată sociologul.

3. Sursa: Age... (iohannis_31476800.jpg)

O șansă la reabilitare

Referitor la Călin Georgescu, sociologul afirmă că ignorarea sa nu mai este o strategie viabilă, întrucât rețelele sociale, precum TikTok, au transformat opțiunile politice în adevărate încliații. În acest context, partidele de centru-dreapta și PSD au ocazia de a se reorganiza pentru alegerile din mai.

"TikTok-ul lucrează la fel de bine ca și înainte de alegerile prezidențiale. Oamenii deja au pasiuni. Nu mai vorbim acum de opțiuni politice, ci de pasiuni. Sunt unii care sunt non-stop pe TikTok, propăvăduind calea cea dreaptă văzută de voievodul mesianic. Asta e. Am ajuns într-o situație în care nu mai avem the return point, în care vorbim rațional - bagatelizăm puțin comportamentul excesiv și asta e.

Mi se pare că forțele de dreapta liberală plus PSD au o șansă istorică acum să se reașeze. Și acest reașezat, sigur, o să fie la urne, în mai. O să vedem și ce candidat va fi, pentru că acum avem pe domnul Crin Antonescu, care este reconfirmat chiar și în zilele astea de către cele două partide, dar pot apărea surprize. Adică am mai văzut competitori retrași și pe ultima sută de metri, nu? Amintiți-vă de medicul Cîrstoiu, candidat la Primăria Municipului București, care a dispărut așa, după ce a fost candidatul coaliției și au reapărut candidați individuali", spune Ciprian Necula.

Sociologul concluzionează că epoca Iohannis se încheie într-un mod lamentabil, lăsând în urmă un climat de haos politic, speculat de diverse forțe.

"Orice este posibil în acest scenariu. Cred că responsabilitatea domnului Iohannis s-a încheiat. Lamentabil, din păcate, pentru că a părut tot timpul arogant - acel palton aruncat pe capotă i-a rămas atașat ca imagine pe tot parcursul mandatului. Și chiar și acum a părut la fel modul în care a livrat acest ultim discurs din poziția de președinte a României.

E păcat, pentru că s-au întâmplat și lucruri bune în mandatul domnului Iohannis, și cred că ar trebui evaluat după ce trece valul emoțional și cu perspective obiective. Dar până una-alta se încheie o epocă, nu se încheie în cel mai pozitiv și plăcut mod, și lasă haos în urmă. Vor instrumentaliza toți această situație.

Ați văzut deja că în Piața Victoriei sunt îmbrânceli, sunt jandarmi care se opun accesului în Palatul Victoria, iar asta e greu de înțeles. Ce caută acei oameni în Piața Victoriei și de ce vor să intre în Guvernul României? De cine sunt mobilizați? De gândul că poți intra în Guvern și face... ce?", se întreabă el.

Ascultă mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel