Biserica Ortodoxă a interzis accesul guvernanților la Împărtășanie

Accesul guvernanților la Sfânta Împărtășanie a fost interzis de Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, din cauza votării Legii cu privire la egalitatea între șanse. Decizia a fost luată joi, în ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe, scrie site-ul teologie.net.

„La o lună de la ultima adresare a Sfântului Sinod către guvernare, pentru a revizui cel puțin Legea antidiscriminării, constatăm cu desăvârșire că glasul instituției care se bucură de cea mai înaltă încredere în societate, adică al Bisericii, a fost vădit ignorat”, se spune în declarație.

"Aceasta ne face să concluzionăm că în ultimii ani BOM și poporul creștin de 93,4%, a fost exclus din planul guvernării în favoarea minorităților netradiționale, care spre regret, obțin cu multă ușurință sprijinul multor confrați de ai noștri, deși ultimii se pretind a fi și ei păstori și nu năimiți. Ținem să amintim tuturor că pentru noi ortodocșii, nu există o altă valoare supremă în viața aceasta vremelnică, decât numai urmarea învățăturilor Domnului Hristos", se mai spune în comunicatul BOM.

„Luând prin jurământ datoria de a sta la strajă și de a ne opune cu orice preț răspândirii păcatului, situația ne cere astăzi să alegem între veșnicul Hristos și vremelnica guvernare cu toată legislația sa anticreștină. Desigur că noi alegem prima cale. Această rațiune a lucrurilor ne face să ne declarăm oponenți și să ne depărtăm deschis de cei care prigonesc fățiș Biserica lui Hristos și să apelăm la scopuri strict terapeutice – la tradiția canonică a excomunicării lor din Biserică până la îndreptare”, precizează documentul.

Sinodul precizează că guvernanții vor fi lipsiți la început „de accesul la Sfânta Taină a Împărtășaniei, apoi, în dependență de pocăință, vor fi primiți sau respinși definitiv, de la oricare slujire bisericească", se arată în declarația Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Ce reproșează Biserica Ortodoxă din Republica Moldova guvernanților de la Chișinău

Comunicatul BOM continuă cu o notă în care se arată că "începînd cu anul 2003, cînd a fost votat Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului (hotărîrea parlamentului nr. 415 din 24.10.2003) și pînă în prezent, clasa politică de guvernămînt cu insistență promovează politici antinaționale in favoarea persoanelor cu orientare sexuala netradițională.

Drept consecință a conceptelor și strategiilor de stat adoptate în domeniul drepturilor omului, la nivel legislativ reiterăm următoarele:

Intenționat sau nu, situația v-a scăpat de sub control. Acest an, mai 2012 – mai 2013, a fost unul revoluționar în favoarea persoanelor cu orientare sexuală netradițională. În această perioadă, noi cetățenii, am fost asaltați și agresați informațional de reprezentanții, activiștii, finanțatorii mișcării LGBT fie prin mass-media, fie prin cursuri, seminare, acțiuni publice, marșuri etc.

În acest context:

1. educația sexuală devine obligatorie în instituțiile de învățămînt din ţară potrivit prevederilor art. 6 p.3 al legii privind sănătatea reproducerii din 15.06.2012.

2. orice persoană la cerere își poate schimba sexul în actele de stare civilă potrivit recomandării nr.16 a Curții Supreme de Justiție privind procedura de examinare a cererilor de ţin de rectificarea actelor stării civile din octombrie 2012;

3. s-au stabilit amenzi usturătoare în Codul Contravențional și Penal, s-a creat Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării;

4. în februarie-martie 2013, cuplurile homosexuale obțin acordul instituțiilor medicale din țară și își confirmă dreptul la reproducere. Fertilizarea in vitro pentru astfel de cupluri fiind interzisă în majoritatea statelor europene;

5. martie-aprilie 2013 au loc seminare de instruire a avocaților în domeniul nediscriminării și întîlniri tematice cu judecătorii din RM unde se discută modul de a apăra persoanele presupus discriminate, inclusiv cele cu orientare sexuală netradițională;

6. aprilie 2013 – Moldova beneficiază de un fond de șaptesprezece milioane de euro pentru promovarea și informatizarea drepturilor minorităților;

7. 19 mai 2013 – are loc marșul minorităților sexuale, contrar hotărîrii instanței de judecata care a dispus interzicerea desfășurării marșului pe traseul indicat și acordarea locului de desfășurare a manifestației la Teatrul Verde. Astfel, RM și-a confirmat neputința și indiferența față de asigurarea executării propriilor hotărîri de judecată etc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel