O activistă care se opune ofensivei din Ucraina a fost condamnată la şase ani de închisoare, în Rusia.
O activistă rusă care se opune ofensivei din Ucraina a fost condamnată miercuri la şase ani de închisoare pentru articole publicate pe reţeaua socială VK prin care denunţa bombardarea oraşelor ucrainene şi moartea civililor, informează AFP.
Olga Smirnova, în vârstă de 55 de ani, a fost găsită vinovată de un tribunal din Sankt Petersburg de 'publicarea de informaţii false' despre armata rusă, un articol din codul penal introdus în 2022 pentru a reprima vocile care critică atacul asupra Ucrainei, a raportat organizaţia specializată Freedom Network.
Conform ONG-ului OVD-Info, Olga Smirnova a fost arestată în mai 2022 în timpul unor percheziţii efectuate de forţele de securitate ruse la casele a cinci membri ai mişcării 'Rezistenţă Paşnică', din care făcea parte.
Această mişcare a organizat acţiuni de protest la Sankt Petersburg. Pagina lor de socializare a fost blocată în martie 2022 de autorităţi, la câteva săptămâni după începerea conflictului din Ucraina.
Instanţa îi reproşează Olgăi Smirnova şapte articole publicate pe VK, în care a acuzat armata rusă că a transformat oraşele ucrainene în ruine şi a denunţat moartea civililor în bombardamente şi lupte.
VEZI ȘI: Atacuri nocturne lângă Moscova. Trei drone ucrainene au fost anihilate
Conform publicaţiei Novaia Gazeta, cuvântul 'trădător' a fost vopsit cu spray pe uşa casei Olgăi Smirnova, arhitect de profesie.
De la începutul asaltului rusesc asupra Ucrainei, mii de ruşi au fost condamnaţi pentru că şi-au exprimat dezacordul faţă de atacul asupra Ucrainei, uneori cu pedepse grele.
Aproape toţi oponenţii proeminenţi sunt în exil sau în spatele gratiilor. Conform OVD-Info, aproape 20.000 de persoane au fost arestate din februarie 2022. Cel mai important ONG pentru drepturile omului din Rusia, Memorial, a numărat 588 de prizonieri politici în ţară, inclusiv Olga Smirnova, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu