Angajaţii români ai Grupului Rompetrol din Libia sunt în siguranţă, în afara zonelor de conflict, au provizii suficiente de alimente şi carburanţi, informează Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice al TRG.
„În funcţie de condiţiile de transport, dar şi de evoluţia situaţiei generale, se va respecta planul de evacuare stabilit la nivelul celulei de criză constituite la nivelul Grupului Rompetrol. De asemenea, Grupul este în permanentă legătură atât cu angajaţii, cât şi cu autorităţile de resort“, precizează sursa citată.
Conducerea grupului Rompetrol a decis constituirea unei celule de criză la nivelul Grupului pentru monitorizarea, coordonarea şi menţinerea legăturii cu cei 62 de angajaţi români din Libia, angajaţi ai Diviziei de Foraj şi servicii speciale la sonda a companiei Rompetrol S.A.
În acelaşi timp, se ţine legătura directă cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi ai Consulatului României de la Tripoli pentru informarea corectă asupra situaţiei personalului român din zonele afectate dar şi pentru identificarea celor mai rapide şi sigure soluţii pentru protejarea acestora.
Reprezentanţii companiei Rompetrol S.A. au transmis în data de 18 februarie către Consulatul Român din Tripoli toate datele de identificare şi contact ale angajaţilor români din Libia.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul de credite al Libiei, din cauza escaladării violenţelor în statul african bogat în petrol, potrivit AP.
Mai multe oraşe libiene, între care Benghazi şi Syrta, se află în mâinile manifestanţilor, ca urmare a fraternizării militarilor, a anunţat luni Federaţia internaţională a ligilor pentru drepturile omului (FIDO), care a avansat un bilanţ de 300-400 de victime ale revoltei antiguvernamentale declanşată recent în Libia.
Libia, ţară membră a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), este al patrulea producător de petrol din Africa, după Nigeria, Algeria şi Angola, cu o producţie de aproximativ 1,8 milioane barili pe zi şi rezerve evaluate la 42 miliarde barili. Libia exportă cea mai mare parte din petrolul său spre Europa.
Libia este responsabilă pentru aproximativ 2% din producţia mondială de petrol, însă pe piaţa din Europa cota sa de piaţă este estimată la 10%, iar Italia este principalul client. Producţia de petrol este esenţială pentru economia Libiei, petrolul asigurând 95% din veniturile din exporturi şi 25% din producţia economică.
sursa: Agerpres
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu