SUA și UE negociază înființarea unei zone economice libere

SUA si UE
SUA si UE

Datoria pubilcă a Statelor Unite a depășit produsul intern brut iar UE se confruntă cu criza datoriilor de stat. În acest context nevoia unui parteneriat transatlantic prin care să fie încurajat comerțul este din ce în ce mai pregnantă, notează publicația San Francisco Chronicle.

Ideea înființării unei zone economice libere între cele două superputeri a fost adusă în discuție încă din 1995, însă aceasta a reintrat în actualitate odată cu comentariile făcute de secretarul american de Stat Hillary Clinton la sfârșitul lunii noiembrie.

"Trebuie să ne axăm și pe zone în care parteneriatul nostru trebuie consolidat. Se poate ca, în anii următori, cea mai importantă întrebare va fi dacă nu cumva este necesar să investim la fel de multă energie câtă am investit în relațiile de securitate, și în dezvoltarea relațiilor economice", a declarat Clinton, într-o vizită de lucru din Washington.

În prezent, între Statele Unite și statele membre ale UE se percepe o taxă vamală de 3-4%, nivel scăzut, însă volumul este atât de mare, încât eliminarea acestor comisioane ar duce la creșterea produsului intern brut al SUA cu 1,5%, iar cel al Uniunii cu 0,5%.

Un alt beneficiu ar fi liberarizarea pieței serviciilor de telecomunicații, utilități, asigurări, publicitate sau finanțe, segment care reprezintă circa 70% din economiile Uniunii și ale Statelor Unite.

Una dintre cele mai mari bariere în fața relațiilor comerciale dintre SUA și UE este lipsa unor reglementări și standarde universal acceptate. Un studiu realizat de Comisia Europeană arată că dacă aceste diferențe s-ar injumătăți, exporturile SUA ar crește cu 6%, iar cele ale UE cu 2%. Astfel, veniturile medii ale unei gospodării americane ar crește anual cu 8.300 de dolari, iar cele ale unei gospodării din UE cu 12.500 de euro.

Totodată, un astfel de acord ar putea crea circa 7 milioane de locuri de muncă atât pe continentul nord-american, cât și în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel