Street Press: 2013 ar putea fi anul revenirii monarhiei în România

regele mihai
regele mihai

Publicația franceză „Street Press” a realizat un reportaj în care prezintă scenariile eventualei reveniri a Regelui Mihai I la conducerea României. Francezii pornesc de la o declarație a lui Crin Antonescu în care acesta a invocat restaurarea monarhiei în România.

Restaurarea monarhiei, una dintre problemele alegerilor de duminică

Alegerile de duminică, 9 decembrie, în care românii își aleg senatorii și deputații, găsesc țara într-o situație politică dificilă. Unul dintre marile partide aflate la putere, PNL, își dorește revenirea Regelui Mihai I, care deja este personalitatea politică preferată a țării.

„Eu, personal, cred că monarhia constituţională este, categoric, forma cea mai convenabilă de guvernământ pentru o ţară ca România. Nu ştiu dacă va fi posibil acest lucru. Dar în ceea ce priveşte convingerea mea, să nu aveţi nicio ezitare”, declara pe 24 octombrie 2012, cu ocazia aniversării de 91 de ani a fostului Rege, Mihai I, însuși președintele Senatului și liderul celei de-a treia forțe politice românești, Crin Antonescu.

În plină campanie electorală, fostul președinte interimar al țării, a făcut din acest argument unul dintre principalele sale programe de guvernare.

„În cadrul unei monarhii parlamentare regele se plasează deasupra partidelor. El întruchipează ţară ca întreg, dincolo de diviziunile politice sau etnice”, explică Keitar, un militant al monarhiei, în timpul unei întâlniri între susținătorii regelui, care a avut loc în Alba-Iulia. Lui i se alătură bloggeri, jurnaliști și simpli cetățeni. Cu toții s-au unit în timpul manifestațiilor puternice împotriva Guvernului de la începutul acestui an. Și toți sunt convinși că fostul Rege, Mihai I, este singurul capabil să redea blazonul României.

„Împreună sub același pavilion regal, în spatele aceluiași interes național, doar așa România poate deveni o țară puternică și respectată”, afirmă Dan, un om voinic, din cealaltă parte a mesei. „Avantajul unui rege este că el deține doar o  putere simbolică, nu politică. Este un exemplu moral pentru populație”, adaugă el.

De asemenea, Kaitar, care face parte dintr-o importantă comunitate ungurească din România aprobă și adaugă: „Regii români au contribuit întotdeauna la dezvoltarea țării. În timpul domniei lui Carol I, România s-a deschis către lume. Un monarh la conducerea statului ar reprezenta o bună oportunitate de a dezvolta legături puternice cu celelalte monarhii europene”.

Dragostea față de rege

După exilul din perioada comunistă, regele a revenit pe scena politică românească în 2011. Cu ocazia aniversării de 90 de ani, Regele Mihai I a fost invitat să țină un discurs în fața Parlamentului. Cu această ocazie, plin de viață, el a denunțat anumite practici politice: „ A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011”. Acest discurs plin de viață, aplaudat de parlamentari, a avut un ecou resimțit în toată România.

Apoi, cota de popularitate a fostului suveran a fost în continuă ascensiune. La începutul anului, pe fondul manifestațiilor puternice contra Guvernului, un sondaj Imas, comandat de ziare.com îl plasa pe regele izgonit în fruntea personalităților politice preferate de români, cu 36,6% de voturi favorabile. Într-un alt sondaj de opinie, 26% dintre români afirmau că regele fără coroană este cea mai indicată persoană pentru „a salva România”.

Referendum

Alegerile parlamentare se apropie, iar subiectul restaurării monarhiei a devenit tot mai arzător. Alianța dintre PSD și partidul condus de Crin Antonescu, PNL, s-a declarat clar în favoarea restaurării monarhiei. În ciuda acestui lucru, cele două aliate, se situează într-o poziție bună pentru câștigarea alegerilor de duminică. Un scor bun al PNL la viitorul scrutin i-ar putea oferi lui Crin Antonescu armele necesare pentru apărarea ideii de restaurare cu ocazia reformei costituționale care trebuie să aibă loc în 2013.

Dacă alianța PSD-PNL câștigă parlamentarele și decide, contrar tuturor așteptărilor, să propună revenirea la monarhie, mai rămâne un singur obstacol de depășit: referendumul. Consultarea populației rămâne singura piedică dificilă pentru susținătorii regelui. Chiar dacă Mihai I se bucură de o mare popularitate, românii sunt încă marcați de anii de comunism, în timpul cărora, simpla evocare a regelui te putea trimite la închisoare. A reuși mobilizarea majorității românilor în favoarea monarhiei va reprezenta cu siguranță un obstacol aproape de netrecut.

Cu toate acestea, militanții pentru monarhie nu depun armele: „Cetățenii trebuie informați în legătură cu acest subiect”, subliniază Elie, o brunetă mica, cu o franceză perfecta. „Românii și-au uitat istoria și legătura lor cu monarhia. Pentru moment, lumea încă nu este suficient pregătită, dar poate că într-o zi…”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel