Statele Unite construiesc o nouă rachetă de croazieră

Eduard Pascu / 12 Martie 2019 / 00:06 Salveaza PDF Comentarii

Pentagonul a confirmat faptul că Statele Unite ale Americii construiesc părți ale unei noi rachete de croazieră, citează The Guardian.

Statele Unite au început să construiască părți pentru o nouă rachetă de croazieră lansată la sol asta după ce acordul încheiat în timpul Războiului Rece, le-a interzis acest lucru, a confirmat Pentagonul.

Administrația Trump a declarat la 1 februarie că nu mai este legată de tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) și se retrage complet în august, arătând activitatea Rusiei privind dezvoltarea unei noi rachete, lucru despre care SUA atrăsese atenția încă de acum șase ani, privind o încălcare a acordului. Ulterior, Vladimir Putin a suspendat obligațiile Rusiei în acordul INF.

Michelle Baldanza, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, a declarat luni că fabricarea a început pe componente pentru o nouă rachetă de croazieră lansată la sol (GLCM).

Este pentru prima dată când SUA a construit astfel de arme încă din anii 1980 când rachetele de croazieră au fost desfășurate în Europa într-o luptă tensionată împotriva rachetelor sovietice SS-20.

Fază incipientă, reversibilă

 

Baldanza a spus că, astfel se răspunde la încălcarea tratatului de către Rusia. Departamentul de Apărare al Statelor Unite a început "cercetarea și dezvoltarea convențională a conceptelor convenționale, lansate la sol la sfârșitul anului 2017".

Ea a subliniat că racheta implicată era convențională, nu nucleară. Ea a adăugat că, deoarece SUA a respectat anterior tratatul INF, activitatea de cercetare a fost în faza incipientă, dar acum că SUA nu mai sunt obligate să respecte acordul INF, au avansat cu eforturile de dezvoltare.

Ea a spus am început să fabricăm "componente care să sprijine testele de dezvoltare ale acestor sisteme", adăugând că această lucrare "ar fi fost incompatibilă cu obligațiile noastre din cadrul tratatului".

"Această cercetare și dezvoltare sunt concepute pentru a fi reversibile, dacă Rusia ar reveni la respectarea completă și verificabilă înainte de a ne retrage din tratat în august 2019", a spus Baldanza.

 

Vezi și: Rusia a propus SUA să distrugă lansatoarele de rachetă Mk-41 din România

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29