Șmecherie pentru o braserie. Caietul de sarcini schimbat cu o zi înainte de licitație la Primăria Eforie

Robert Șerban, primarul PNL din Eforie, la al treilea mandat. Fotografia, postată pe pagina de Facebook a primarului
Robert Șerban, primarul PNL din Eforie, la al treilea mandat. Fotografia, postată pe pagina de Facebook a primarului

Primarul Robert Șerban, PNL, aflat la al treilea mandat în Eforie, se află în centrul unei controverse asemănătoare celei generate de vânzarea Restaurantului Litoral către srl-ul Briza Mării. 

De data aceasta este vorba despre o fostă braserie situată pe strada Faleză, din Eforie Sud, scoasă la vânzare de către primărie. Miza este terenul aflat sub cele două construcții: unitatea de alimentație publică, având parter, etaj și subsol și o cameră de pompe, ambele aflate în stare avansată de degradare.

Situat în intravilanul localității turistice, terenul de 849 mp poate fi folosit pentru contrucția unui hotel sau a unor vile, prețul de pornire al licitației fiind de 215.000 de euro plus TVA. Teoretic, primăria ar trebui să încerce să obțină o sumă mai mare din acest bun imobiliar pe care l-a obținut prin executare silită de la datornici, persoane fizice cu domiciliul în municipiul București. 

În data de 22 ianuarie, Primăria Eforie a publicat anunțul de vânzare a terenului, data limită de depunere a actelor fiind  6 februarie.

Pe data de 5 februarie, însă, pe site-ul primăriei a apărut un anunț prin care se modifica modalitatea de participare la licitație. Până cu o zi înainte, erau necesare minimum 2 oferte valabile, ca să se adjudece licitația. Cu acordul Consiliului Local, primarul a dat posibilitatea de a participa o singură persoană, dacă oferă cel puțin prețul cerut. Mai mult, documentul din 5 februarie este salvat cu numele licitației publicate pe 22 ianuarie. (Anunțul licitației din 22 ianuarie: link. Anunțul prin care se modifică valabilitatea unei licitații: link).

Robert Șerban, trimis în judecată în ianuarie 2020

Robert Șerban, primarul localității Eforie, a fost trimis în judecată, în ianuarie 2020, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, edilul fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Tribunalul a decis că e fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, dar procurorii au făcut recurs, iar Curtea de Apel Constanța a decis reluarea procesului la prima instanță, astfel că dosarul a primit termen în aprilie, 2025. 

În rechizitoriul întocmit de procurori se precizează că „inculpatul Şerban Robert Nicolae, în calitate de primar al oraşului Eforie, cu intenţie, a efectuat demersuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în vederea vânzării imobilului teren în suprafaţă de 3.150 mp, ce împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie (imobil compus din construcţie şi terenul de sub construcţie), către S.C. Briza Mării Negre S.R.L., societate care administra restaurantul de mai sus, şi în care viceprimarul staţiunii, Chiparul Dănuţ, are calitatea de asociat, şi a încheiat, prin semnătură delegată, contractul de vânzare-cumpărare din data de 08.03.2019, în schimbul preţului de 189.000 euro, asigurând astfel un folos necuvenit S.C. Briza Mării Negre S.R.L., respectiv suprafaţa de teren ce a trecut, în mod nelegal, în patrimoniul S.C. Briza Mării Negre S.R.L“

Se mai arată în continuare că „vânzare-cumpărare a avut loc cu încălcarea dispoziţiilor art.36 alin.5 lit.b rap. la art.45 alin.3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, care prevede că hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie“.

„În concret, Hotărârea Consiliului Local Eforie nr.223/23.12.2016, prin care s-a decis vânzarea imobilului-teren sus-menţionat către S.C. Briza Mării Negre S.R.L. a fost votată de 11 consilieri dintre cei 17 în funcţie, însă două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie este 11, 33 (3), astfel că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii“, au spus procurorii.

Conform Parchetului Tribunalului, „în subsidiar, vânzarea-cumpărarea a avut loc şi cu încălcarea dispoziţiilor art.123 alin.1, 2 şi 3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, respectiv fără organizarea licitaţiei publice, aşa cum în mod imperativ prevede actul normativ amintit, şi, prin invocarea, în mod simulat, a aparentei excepţii de la obligativitatea organizării licitaţiei prevăzute de la alin.3, respectiv că vânzarea unui teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune la cumpărarea terenului aferent construcţiilor, ipoteză ce nu se aplica în cazul vânzării imobilului-teren în suprafaţă de 3.150 mp, ce împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie, către S.C. Briza Mării Negre S.R.L“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel