Sistemul de vot din SUA, pe înțelesul tuturor. Cum votează americanii de peste 200 de ani

votSUA_pexels
votSUA_pexels

Pe 3 octombrie 2020 au loc alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Puțină lume știe că sistemul de vot din SUA este unul dintre cele mai complicate și mai vechi din lume. Iată cum votează americanii.

Sistemul de vot din SUA reprezintă o mixtură între votul direct și votul indirect, fiind unul dintre cele mai complicate din Statele Unite ale Americii. Sistemul a apărut în urmă cu aproximativ 200 de ani și este unic în lume, adaptat la nevoile întregii populații a Statelor Unite.

Ce sunt electorii?

Electorii și delegații din colegiul electoral sunt acei candidați care și-au asumat susținerea pentru un candidat la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Acest tip de vot, indirect, încurajează statele din SUA care au o populație mai mică, de a avea reprezentativitate echitabilă în raport cu statele mai populate. Spre exemplu, Montana are doar 3 electori pe când California are 55 de electori. 

Cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de electori, iar acesta este direct proporțional cu populația statului în cauză. Numărul total de electori este de 538. 435 dintre aceștia sunt distribuiți proporțional în funcție de populația statelor federale, iar 3 electori sunt reprezentativi pentru capitala SUA, Washington D.C. Restul de 100 de electori sunt distribuiți egal, câte doi pentru fiecare stat în parte.

Cum se câștigă electorii?

În fiecare stat, populația își exercită dreptul de vot pentru anumiți electori. Principiul de victorie pentru fiecare stat este „Câștigătorul ia tot“. Astfel, electorii care iau cel mai mare număr de voturi, câștig statul respectiv. Spre exemplu, în anul 2016, în statul Florida, Donald Trump, implicit electorii republicani au avut 4.617.886 de voturi, iar Hilary Clinton a avut un număr de 4.504.975 de voturi. Principiul este că Donald Trump a câștigat toți cei 29 de electori din statul Florida. 

Care sunt excepțiile?

Sistemul electoral din Statele Unite ale Americii are și două excepții, care nu funcționează pe principiul „Câștigătorul ia tot“. Astfel, în statele Maine şi Nebraska, electorii sunt împărțiți proporțional, în funcție de votul popular. Totodată, în Nebraska, unul dintre cele patru districte electorale îi dau câștigătorului 2 voturi electorale, iar celelalte trei acordă câte unul. De partea cealaltă, în Maine, primul district acordă 2 voturi electorale, iar celelalte două câte un vot.

Chiar dacă populația își exercită votul pentru electorii din statele de care aparțin, numele acestora nu apare pe buletinul de vot. Dacă este să vorbim despre un mare dezavantaj al sistemului de vot, acesta e reprezentat de faptul că voturile dintr-un anumit stat sunt mai valoroase decât în alte state. Acest fapt este întărit în special în așa zisele „swing states”, acele state cu populație foarte numeroasă, în care votul popular este foarte strâns. Ca exemple în acest sens, putem vorbi de Florida, Pennsylvania ori Michigan.

De câți electori este nevoie pentru a câștiga alegerile?

Alegerile pot fi câștigate cu un număr minim de 270 de electori. Prin urmare, candidatul la funcția de președinte al Statelor Unite care ajunge primul la cei 270 de electori, ajunge să câștige cea mai înaltă funcție. Numărul de 270 de electori reprezintă jumătate + 1, adică peste jumătatea numărului total de 538 de electori.

Totodată, putem vorbi și despre electorii „necredincioși”. Deși există multe state care impun, în mod legal, electorilor să voteze în funcție de rezultatul votului popular, restul nu impun electorilor să voteze într-un anumit fel. Spre exemplu, în anul 2016, doi electorii, reprezentanți din Texas, care trebuiau să voteze pentru Donald Trump, au votat pentru alt candidat la funcția de președinte. Totuși, până în prezent nu au existat probleme ca un candidat să își piardă mandatul din cauza electorilor „necredincioși”.

Când începe votul și cum votează oamenii

Anul acesta, spre deosebire de scrutinele precedente, foarte mulți oameni au votat prin corespondență, din cauza pandemiei de COVID-19. Există astfel zeci de milioane de voturi prin corespondență, care probabil vor prelungi rezultatul alegerilor cu cel puțin o săptămână după închiderea urnelor. Analistul Dan Dungaciu a vorbit despre acest lucru, în exclusivitate pentru DCNews (vezi mai multe AICI).

Totodată, în foarte multe state votul a început cu mult timp înainte de ziua votului. Oamenii au putut merge să voteze cu până la două săptămâni înainte. Chiar Donald Trump, președintele în funcție, a votat de pe 24 octombrie, la o secție de vot din Florida (vezi AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel