Scandalul cărnii de cal și-a găsit soluția în CE. Planul trebuie adoptat urgent

Un nou plan a fost adoptat, vineri, de Comisia Europeană pentru a contracara criza generată de carnea de cal. Inițiativa aparține comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Tonio Borg. El a anunțat, încă de vineri dimineață, că va discuta planul pe care l-a propus Comisiei Europene, prin care toate statele membre ar trebui să efectueze controale ADN pe produsele etichetate ca fiind din carne de vită.

Comisarul a precizat că, vineri, "la reuniunea extraordinară a Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, organizat de serviciile mele, experţi din statele membre vor examina Planul coordonat pe care l-am înaintat miercuri miniştrilor UE în care am cerut intensificarea testelor ADN şi de fenilbutazonă în UE", a explicat comisarul european. El a subliniat "Consumatorii trebuie asiguraţi că va fi făcut totul la nivelul UE pentru restaurarea, cât mai repede posibil, a încrederii în produsele de pe pieţele noastre".

Astfel, cele două măsuri care trebuie luate urgent de toate statele membre UE sunt efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui să conţină vită, pentru stabilirea eventualei prezenţe neetichetate a cărnii de cal, și detectarea urmelor de fenilbutazonă în carnea de cal, un anti-inflamator care face carnea improprie pentru consum.

În total vor fi peste 2000 de teste ADN și peste 4000 de controale în abatoare, scrie Gândul. Controalele vor avea ca scop stabilirea dimensiunii etichetărilor frauduloase şi estimarea posibilului risc sanitar pe care l-ar produce consumul de carne de cal conţinând urme de fenilbutazonă, un anti-inflamator utilizat la cai. O primă serie de teste urmează să fie realizate în cursul lunii martie, iar primele rezultate vor fi publicate la jumătatea lui aprilie.

De asemenea, planul mai prevede raportarea periodică către Comisia Europeană a rezultatelor controalelor. Toate informaţiile vor fi incluse în sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje, astfel încât acestea să poată fi utilizate imediat de către autorităţile statelor membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel