Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, va fi primit miercuri de Emmanuel Macron la Palatul Elysee, înainte de a participa la o reuniune informală privind războiul din Ucraina. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat rolul pe care îl joacă România în aceste zile și puterea reală de negociere pe care o are.
Bogdan Chirieac consideră că întâlnirea dintre Ilie Bolojan și Emmanuel Macron nu va avea un impact semnificativ, deoarece acesta este președinte interimar, și nu candidatul oficial al alianței.
"Nu va face gaură în cer acest tête-à-tête pe care îl va avea Ilie Bolojan cu Emmanuel Macron. Domnul Ilie Bolojan este interimar. Dacă ar candida domnia sa, atunci ar avea o importanță mai mare, dar nici măcar nu este candidatul oficial al alianței. Deci este exclusă orice înțelegere între președintele Macron și președintele interimar Ilie Bolojan pe termen mediu. Poate se va face doar pe termen extrem de scurt, pentru următoarele două luni până la viitoarele alegeri", arată Bogdan Chirieac.
Nu se așteaptă schimbări majore de politică, ci doar o evaluare a relațiilor bilaterale și a poziției României față de noua abordare a administrației SUA, la care Macron se opune deschis.
"Să nu ne așteptăm că se va întâmpla ceva deosebit. Va fi o luare de temperatură a relațiilor bilaterale și a direcției României față de noua poziție a administrației Statelor Unite, Macron fiind adversar a ceea ce se întâmplă. La fel cum cam toată Europa este în momentul ăsta, fie că o declară, fie că nu o declară. Macron însă își asumă rolul de lider european în acest moment. Totuși, este vorba despre Franța", adaugă analistul politic într-o intervenție la Antena 3 CNN.
"Tot ce poate să facă Ilie Bolojan e să ceară sprijinul Franței, fiindcă raportul serviciilor de informații din Paris referitor la atacul Rusiei asupra României a fost cel mai cuprinzător până acum. Să le cerem ajutor - nu e o rușine, sunt aliați. România datorează în toată istoria sa enorm Franței. Dacă nu erau François Mitterrand și apoi Jacques Chirac, nu pupam noi începerea de negociere cu Uniunea Europeană și nici cu NATO până la urmă. Deci putem cere ajutor. Să spunem dom'le, nu avem capabilități, nu avem suficientă experiență. Ajutați-ne ca să nu ne mai atace rușii pe 4 și pe 18 mai", subliniază acesta.
Chirieac este sceptic că republicanii americani sunt profund interesați de România, subliniind că, din punct de vedere economic și geopolitic, țara nu are o importanță majoră. "Credeți că suntem așa importanți pentru republicani ca să trebuiască să înțeleagă ceva? Nu! Ideea este că noi trebuie să ne înțelegem pe republicani", spune acesta.
"Dacă am avea PIB-ul Japoniei sau al Marii Britanii... aș zice. Dar suntem ca elefantul cu gărgărița, iar noi suntem gărgărița. Mulțumim că ne bagă în seamă și măcar să ținem militarii americani în România că ne ajută enorm, dacă nu-i scoți și pe ăștia", adaugă el.
Analistul anticipează o posibilă pace negociată între Trump și Putin, cu Europa în poziție de spectator.
"Sper să ne adunăm, să refacem relația transatlantică. Pentru România, că asta e principala mea îngrijorare - sper să poată să danseze pe sârmă. Nu prea văd cine poate face asta în diplomația actuală din țara noastră. În epoca lui Adrian Năstase, Victor Ponta mai putea, nu știu altcineva. Să nu ne amăgim. Iar fraza aceea a lui Donald Trump, adresată lui Zelenski, că nu trebuia să începi niciodată acest război... Păi Rusia a invadat Ucraina, nu Ucraina a invadat Rusia", conchide analistul politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News