Coincidența face ca la doar câteva zile de la votul în PE împotriva României, Franța să cunoască proteste încheiate cu intervenția în forță a autorităților din Hexagon. Cele întâmplate ieri în Franța ne-au condus și spre o analiză a votului europarlamentarilor francezi la rezoluția împotriva României.
Parlamentul European (PE) a adoptat în această săptămână rezoluţia privind statul de drept în România cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august.
Interesant este că, la numai patru zile de la rezoluția care condamnă intervenția la protestele din 10 august din România, Franța s-a confruntat cu o situație extrem de tensionată ieri, când în cartierul Palatului Elysée din Paris, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţii mişcării 'vestelor galbene', care protestează faţă de creşterea taxelor la carburant.
Peste 200.000 de oameni au protestat ieri în toată Franța. Situația a degenerat când la circa 100 metri de palatul prezidenţial, protestatarii au cerut demisia lui Emmanuel Macron și au aprins fumigene. Forţele de ordine, protejate de scuturi, au folosit gaze lacrimogene.
„Ne gazează, dar noi suntem paşnici, nicio vitrină nu a fost spartă. Nu vrem decât să ne exprimăm ideile', a declarat una din protestatare”, a declarat una din protestatare, citată de AFP.
Revenind la rezoluția împotriva României, o simplă analiză a votului celor 74 de europarlamentari francezi ne dezvăluie următoarele cifre: doar 20 de europarlamentari francezi au votat împotrivă, 8 s-au abținut, iar nu mai puțin de 46 de europarlamentari francezi au votat împotriva României. Printre ei, desigur, și Jean Arthuis, singurul europarlamentar afiliat partidului lui Emmanuel Macron, En Marche.
Se naște astfel întrebarea, cum ar arăta votul francezilor în cazul unei rezoluții împotriva intervenției de ieri a forțelor de ordine franceze, în urma căreia 227 de persoane au fost rănite, dintre care 6 se află în stare gravă. Printre răniți se află și 5 polițiști, unul în stare gravă, 5 jandarmi și un pompier. 117 persoane au fost reținute, 73 dintre ele rămase în arest preventiv. Iar un protestatar și-a pierdut viața după ce o șoferiță speriată l-a lovit cu mașina.
După violențele de ieri din Franța, câți dintre europarlamentarii francezi care au condamnat prin vot intervenția forțelor de ordine din România, ar vota la fel și în cazul unei rezoluții împotriva Parisului? Sigur, întrebarea este retorică...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu