Regiunile britanice în care Brexit a triumfat exportă acum și mai mult în UE

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Uniunea Europeană rămâne destinația ”principală” pentru comerț a Marii Britanii.

Regiunile din Marea Britanie care au votat cel mai mult pentru Brexit și-au crescut dependența economică față de UE, potrivit Annual Regional Manufacturing Outlook publicat de Make UK, care reprezintă producătorii din Marea Britanie, și firma de consultanță în afaceri.

Raportul examinează contribuția sectorului de producție la economiile fiecărei regiuni engleze. Analizează atât cele mai recente date oficiale, cât și datele trimestriale Make UK pe o gamă largă de indicatori, inclusiv producția, comenzile, angajarea și intențiile de investiție.

Analiza datelor oficiale din 2021 arată că UE rămâne piața dominantă pentru bunurile din Regatul Unit, cu un nivel mediu general de 49% din exporturile către bloc.

Unele dintre regiunile care au votat pentru Brexit au înregistrat cele mai mari creșteri ale ponderii exporturilor lor de producție către UE. Țara Galilor (+2 %), nord-estul (+2 %), East Midlands (+3%) și estul Angliei (+2 %) și-au crescut ponderea exporturilor de produse manufacturiere către UE, în timp ce Yorkshire și Humber au rămas neschimbate, potrivit Europa Today.

Sud-Vestul, Scoția și Irlanda de Nord (care au votat împotriva Brexit-ului, dar au acces la piața unică datorită unui protocol special) și-au văzut cotele crescând.

Având în vedere că UE rămâne de departe cea mai importantă destinație pentru exporturile de mărfuri din Regatul Unit, organizația Make UK consideră esențial ca noul prim-ministru care urmează să-l înlocuiască pe Boris Johnson să ia măsuri imediate și pozitive pentru a reînnoi relațiile comerciale cu blocul și a reînnoi sprijinul suplimentar pentru creșterea exporturilor, în special pentru IMM-uri.

Comentând studiul, Verity Davidge, director de politici la Make UK, a declarat: ”În ciuda discuțiilor despre Marea Britanie globală, istoria arată că geografia este întotdeauna principalul determinant al comerțului. UE ar rămâne întotdeauna principala destinație pentru producătorii care apar să fie din ce în ce mai, nu mai puțin, dependenți de această piață. Ca urmare, este imperativ ca guvernul să ia măsuri pentru a reseta relațiile comerciale cu blocul și, acolo unde este posibil, să faciliteze și să simplifice comerțul pentru a crește exporturile, în special pentru IMM-uri”, a declarat acesta.

De asemenea, directorul a cerut Guvernului să ajungă la un acord cu UE privind protocolul pentru Irlanda de Nord și să evite un potențial război comercial. Johnson și Liz Truss, care este a treia favorită pentru a deveni noul prim-ministru în cursa pentru conducerea conservatorilor, au prezentat  luna trecută un proiect de lege care rupe părți din protocol, despre care UE a avertizat că ar putea duce la impunerea de tarife pentru o serie de mărfuri britanice.

Nord-estul a fost cel mai performant în ceea ce privește creșterea producției, datorită cererii de produse farmaceutice și chimice, totuși, această creștere este strâns legată de pandemie și ”creșterea explozivă” înregistrată este puțin probabil să se repete.

Sud-Vestul a avut cel mai slab echilibru pentru comenzi și intenții de investiții, în timp ce Țara Galilor, unde se află Airbus și un mare sector agricol, a avut cea mai slabă performanță medie în ceea ce privește producția și creșterea forței de muncă.

Citește și...

Majoritatea britanicilor sunt nemulțumiți de Brexit, la 6 ani de la votul care a scos Marea Britanie din UE (sondaj)

Cel mai recent sondaj YouGov a constatat că fiecare regiune a Regatului Unit consideră acum că Brexitul a fost o eroare, 55% dintre cei chestionați considerând că Brexitul a mers prost, comparativ cu 33% care spun că a decurs bine, transmite The Guardian.

Aparentul dublu miracol al lui Boris Johnson a fost să iasă din impasul parlamentar care a chinuit-o pe predecesoarea lui, Theresa May, atunci când a încercat să-și aprobe acordul de retragere și apoi să negocieze cu succes un acord comercial cu UE, în următoarele 10 luni.

„Această înțelegere înseamnă o nouă stabilitate și o nouă certitudine în ceea ce uneori a fost o relație agitată și dificilă”, a spus Johnson în Ajunul Crăciunului 2020, în timp ce cerneala se usca pe noul acord comercial. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel