12 state pierd un loc în PE. Ce crezi: este România printre ele?

parlamentul_european
parlamentul_european

Aderarea Croației la Uniunea Europeană modifică structura Parlamentului European, având în vedere că, potrivit prevederilor Tratatului de la Lisabona, în viitoarea legislatură trebuie să activeze un număr maxim de 751 de europarlamentari.

Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, rezoluția prin care România și alte 11 state vor pierde un loc în viitorul legislativ european, iar Germania trei, intenționându-se, de asemenea, ca înainte de fiecare alegeri europene, statelor din UE să li se aloce locuri "într-un mod obiectiv, corect, durabil şi transparent", potrivit unui sistem care ar trebui să ia în considerare numărul statelor membre şi trendurile demografice.

În viitoarea legislatură a PE, un număr de 12 state membre, printre care şi România, vor pierde fiecare câte un mandat de eurodeputat, ca urmare a aderării Croației la UE, și în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, care prevede un număr de maxim 751 de locuri pentru PE în viitoarea legislatură. O rezoluție în acest sens a fost votată miercuri la Strasbourg, propunerea urmând a fi trimisă șefilor de stat şi de guvern, pentru a decide prin vot unanim asupra chestiunii.

După aderarea Croației la UE, numărul de europarlamentari, care în prezent este de 754 de membri, va creşte la 766, întrucât aceasta are dreptul la 12 mandate de eurodeputaţi. Pentru a respecta prevederile Tratatului de la Lisabona, PE trebuie să renunţe la un număr de 15 locuri, pentru legislatura 2014-2019.

Rezoluția adoptată miercuri în PE cu 536 de voturi pentru, 111 împotrivă şi 44 de abţineri și care menționează că alocarea locurilor "nu trebuie să fie arbitrară, ci bazată pe criterii obiective care vor fi aplicate într-un mod pragmatic", stipula că schimbările demografice trebuie luate în considerare, asigurându-se în acelaşi timp faptul că 'pierderile sunt limitate la maximum un loc de fiecare stat membru'.

Astfel, 12 state membre - respectiv România, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania şi Portugalia - vor pierde fiecare câte un loc la viitoarele alegeri. Restul de trei locuri vor fi pierdute de Germania, care trebuie să-şi reducă numărul de mandate de la 99, câte are în prezent, la 96, maximum permis pentru un stat membru, conform Tratatului de la Lisabona, scrie economica.net.

"Dacă voiam să avem o progresie lină de la cele mai mici state la cele mai mari când vine vorba de numărul cetăţenilor reprezentaţi de un eurodeputat atunci ar fi trebuit să avem o soluţie mai radicală, în baza căreia unele state ar câştiga locuri, iar altele ar pierde mai mult decât unul. Dar putem cu adevărat să vedem o soluţie radicală acceptată de Parlament sau de Consiliu?", a întrebat coraportorul Rafal Trzaskowski, din grupul PPE. Pe de altă parte, eurodeputatul Roberto Gualtieri, coraportor pentru acest raport, a afirmat că aceasta este "cea mai imperfectă dintre soluţiile posibile".

Un nou sistem de alocare a locurilor în PE

În rezoluție se mai subliniază și faptul că PE va avansa o nouă propunere până la finalul lui 2015 pentru a stabili un sistem care să permită, înainte de fiecare alegeri europene, să se aloce locuri între statele membre "într-un mod obiectiv, corect, durabil şi transparent", un sistem care ar trebui să ia în considerare numărul statelor membre şi trendurile demografice "fără a exclude posibilitatea de a rezerva un număr de locuri membrilor aleşi pe liste transnaţionale", adaugă rezoluţia votată miercuri.

Noul sistem de alocare a locurilor în PE ar trebui luat în considerare împreună cu o revizuire a metodelor de vot în Consiliul de miniştri, în cadrul unei reforme cuprinzătoare a tratatelor UE. Această reformă ar trebuie redactată într-o Convenţie Europeană şi ar urma să recunoască faptul că "baza pentru democraţia UE este reprezentarea cetăţenilor şi a statelor membre".

După adoptarea rezoluției în PE, şefii de stat şi de guvern urmează să primească propunerea și să adopte în unanimitate o decizie în Consiliul European. Pentru a intra în vigoare, decizia acestora trebuie primească consimţământul eurodeputaţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel