Parlamentul European a votat rezoluţia care propune activarea articolului 7 al Tratatului UE pentru Polonia, majoritatea europarlamentarilor susţinând sancţionarea Varşoviei. Eurodeputaţii PSD au votat împotriva sancţionării Poloniei, deşi familia lor politică stabilise un vot „pentru", cu excepția Dacianei Sârbu și a lui Cătălin Ivan.
Polonia este acuzată de Comisia Europeană că încalcă statul de drept prin modificarea legislaţiei din domeniul justiţiei. În cadrul plenului s-a dat un vot pe rezoluţia pentru sancţionarea Poloniei, adică activiarea Articolului 7 din Tratatul UE. 422 de voturi au fost „pentru", 147 au fost „împotrivă" şi 48 de eurodeputaţi s-au abţinut.
Nouă eurodeputaţi români au votat împotriva activării Articolului 7, aceștia fiind Claudia Ţapardel, Claudiu Tănăsescu, Dan Nica, Doru Frunzulică, Emilian Pavel, Ioan Mircea Paşcu, Maria Grapini, Răzvan Popa şi Victor Boştinaru. Andi Cristea a absentat.
Daciana Sârbu a votat în conformitate cu linia socialiștilor europeni, adică pentru activarea așa numitei "opțiuni nucleare", care suspendă dreptul de vot în cadrul Consiliului UE.
De asemenea, europarlamentarul Cătălin Ivan, afiliat grupului socialist, a votat la fel ca și Daciana Sârbu.
[citeste si]
Ivan a comentat, după vot, situația din interiorul partidului socialiștilor europeni spunând că „1. Este pentru prima data cand PSD voteaza singur, fara niciun alt vot din alta tara, impotriva tuturor colegilor din familia socialistilor europeni. 2. Acest vot vine la scurt timp dupa ce s-a vorbit despre posibilele negocieri ale lui Dragnea cu alte grupuri politice, mai ales dupa ce a fost anuntat de intentia socialistilor europeni de a izola si chiar exclude PSD din familia europeana".
Şi în rândul eurodeputaţilor PPE au fost eurodeputaţi care nu au respectat linia familiei lor politice. Este vorba de Traian-Răzvan Ungureanu, Iuliu Winkler şi Mihai Ţurcanu. Tot un vot „împotrivă" a fost dat şi de Norica Nicolai, europarlamentar al ALDE.
Polonia riscă în acest moment pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene. Totuşi, în ciuda acestui vot, este puţin probabil ca sancţiunea să intre în vigoare pentru că, în Consiliu, Polonia este susţinută de ţările din grupul de la Vişegrad. Acestea s-ar putea opune prin veto la propunerea de activare a „Articolului 7" din tratatul Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu